Tudományos trükkel tehetjük ízletesebbé a süteményeket és pizzákat

étkezés, táplálkozás
A vércukorszint és a vérzsírszint a dupla adag pizza elfogyasztása után is csak kismértékben emelkedett
Vágólapra másolva!
Legtöbben szívesen bevezetnénk egy kicsivel több rostot az étrendünkbe, és hamarosan mindez sokkal egyszerűbb lesz anélkül, hogy a recept „vonzerejét" veszélyeztetnénk. Az ausztrál RMIT Egyetem tudósai most olyan módosított keményítőterméket fejlesztettek ki, amely anélkül adható az élelmiszerekhez, hogy befolyásolná annak ízét, színét vagy állagát.
Vágólapra másolva!

Az új terméket FiberX-nek nevezték el, amelyet úgynevezett natív keményítőkből, köztük búzából, kukoricából és maniókából állítottak elő. A valódi rostokhoz hasonlóan ellenáll az emberi bélben történő emésztésnek, lehetővé téve a vastagbélünkben lévő mikroorganizmusok számára a fermentációt, ami potenciálisan javítja az emésztési folyamatot.

A FiberX mögött álló csapat azt állítja, hogy hozzáadható rostszegény ételekhez, például süteményekhez és pizzákhoz, hogy egészségesebbé tegyék őket,

valamint olyan ételekhez, amelyek alacsony kalóriatartalmúak vagy alacsony a glikémiás indexük (ami fontos lehet a cukorbetegek számára). Ráadásul gluténmentesen is elkészíthető.

Ez jobbá teheti a pizza ízét és anélkül adható az élelmiszerekhez, hogy befolyásolná annak ízét, színét vagy állagát Forrás: Pexels

– mondta Asgar Farahnaky, az RMIT Egyetem élelmiszer-technológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A termékünk olyan, mintha egy szülő zöldséget rejtene a gyerek ételébe, hogy az táplálóbb legyen.

Az íztesztek alapján a FiberX-szel a tudósok 20 százalékos extra rostot tudtak hozzáadni az élelmiszerekhez, mielőtt bármiféle ízbeli és állagbeli különbséget észlelhetnénk, ami jelentősnek számít.

Előállításához a szakemberek molekuláris szinten módosították a keményítő eredeti szerkezetét,

mielőtt emésztőenzimekkel tesztelték volna, hogy megtudják, hogyan marad meg a szervezet emésztőrendszerében.

– mutatott rá Mahsa Majzoobi, az RMIT Egyetem kutatója.

Jelenleg ezzel a módszerrel az eredeti keményítő körülbelül 80 százaléka alakítható át élelmi rosttá. A csapat most zöldebb, vegyszermentes módjait keresi az átalakítás megvalósításának, mielőtt elkezdenék a FiberX-t tömeggyártását.

Rámutattak: a rost egy olyan szénhidrát, amelyet az emberi bélrendszer nem tud megemészteni, de javítja az emésztőrendszer működését és egészségesen tartja azt. Segít megelőzni az elhízást és a 2-es típusú cukorbetegséget, miközben csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.