Itt bujkált a legrettegettebb kalóz

chd6121 Arma Delinquente Malfattore Furfante Esclave Schiavo Schiavismo Corsair Arme Fusil Ombrelle Domestico Fucile Marinaio Ritratto Inghilterra Servitore Schiavitu Domestique Malfaiteur Great Britain - British Mare Marin Mer Angleterre Anglais Anglaise
Henry Every korabeli portréja
Vágólapra másolva!
Az amerikai gyarmatokon bujkálhatott a világ egyik legkegyetlenebb kalóza az 1600-as évek végén - írta az AP amerikai hírügynökség Jim Bailey történészre hivatkozva csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Henry Every angol kalóz, az első világméretű hajtóvadászat célpontja New Englandben bujkálhatott, mielőtt Írországba hajózott, ahol "köddé vált".

- mondta Bailey, aki éveket szentelt a téma kutatásának.

A történész azt követően kezdte el felgöngyölíteni az Every-rejtélyt, hogy 2014-ben egy szokatlan, arab feliratú pénzérmére bukkant a Rhode Island-i Middletownban, egy szedd magad gyümölcsösben. Később kiderült, hogy az érmét 1693-ban verték Jemenben, és annak a zsákmánynak a része lehetett, amelyet Every ejtett embereivel, amikor 1695. szeptember 7-én rárontott Aurangzeb indiai uralkodó egyik hajójára. A történelmi feljegyzések szerint Every és csapata megkínozta és meggyilkolta a hajó utasait, megerőszakolta a nőket, majd a Bahamákra menekült, amely akkoriban a kalózok menedéke volt. A kegyetlenkedések miatt III. Vilmos angol király erős nyomás alá került India és a Kelet-indiai Társaság részéről, így hatalmas vérdíjat tűzött ki a kalózok fejére.

A fémdetektorok szerelmesei és a régészek 26 hasonló érmét találtak az Egyesült Államok területén. Három kivételével mindegyik New Englandben bukkant elő. Emellett egy háromgrammos aranyrög is előkerült egy - a tenger közelében található - Rhode Island-i krumpliföldről. Az államban sohasem találtak természetes aranyat. Bailey és más szakértők ezért úgy vélik, hogy a rög Afrika nyugati partvidékéről kerülhetett az Újvilágba. A rejtélyt fokozza, hogy az arany közelében két, arab feliratú ezüstpénzt is találtak. Ismert, hogy Every jelentős mennyiségű aranyat zsákmányolt, amikor Nyugat-Afrika partjainál fosztogatott.

Henry Every korabeli portréja Forrás: Leemage via AFP/©Costa/Leemage/Costa

A hírhedt kalóz amerikai jelenlétét dokumentumok is igazolják. Bailey olyan történelmi feljegyzésekre bukkant, amelyek szerint az Every és bandája által használt, Sea Flower nevű hajó 1696-ban kikötött a Rhode Island-i Newportban. Történészek eddig azt feltételezték, hogy Every hónapokig a Bahamákon tartózkodott, mielőtt visszatért Írországba. Bailey szerint szökésben lévő kalózként ezt aligha tehette meg.

A történész következő célja, hogy kiderítse, mi történt Everyvel, miután 1696. június 20-án megérkezett Írországba.

A kegyetlen kalóz történetét könyvben, videójátékban és filmben is feldolgozták.

(MTI/AP)