A Parthenon legendás márványszobrai visszakerülhetnek a helyükre

Parthenon
Visszatérhetnek Görögországba a Parthenon legendás márványszobrai
Vágólapra másolva!
A görög kormány és a British Museum tárgyalásokat folytat a Parthenon márványainak Görögországba történő visszaküldésének lehetőségéről. Egy sor szoborról van szó, amelyek egykor a Parthenont, az athéni Akropolisz mitikus templomát díszítették, amelyet időszámításunk előtt 447 és 432 között építettek. A műalkotásokat jelenleg az Egyesült Királyság múzeuma őrzi; Görögország már régóta kérte ezek visszaszolgáltatását, de a British Museum vonakodott. Ez az egyik leghosszabb ideje tartó vita a múzeumi szektorban.
Vágólapra másolva!

George Osborne, a British Museum elnöke a múlt héten Londonban találkozott Kyriakos Mitsotakisz görög miniszterelnökkel; tárgyalásukon a 2500 éves szobrok sorsa volt napirenden. Osborne és Kyriakos beszédet tartott a London School of Economics-ban, amelynek során a miniszterelnök kijelentette, hogy „az emlékmű visszaadása lehetséges".

A Ta Nea című görög újságot a ZME Science online portál idézi, amely szerint a tárgyalások egyikét képezik a titkos megbeszélések sorozatának, amelyek hónapok óta zajlottak már Osborne és a British Museum között.

Ha az ügyletet véglegesítik, a márványszobrokot 2023-ra visszaadhatják Görögországnak, és az Akropolisz Múzeumban fogják kiállítani azokat.

A dolgot tovább nehezíti, hogy a British Museumban található műtárgyakat nem lehet egyszerűen „visszavenni", ez a folyamat a teljes tulajdonjog átruházásához szükséges a brit törvények értelmében. A brit kormány közölte, hogy nem tervezi a törvény megváltoztatását, ezért a konfliktusban részt vevő két fél más alternatívákat is vizsgál, például a két múzeum ideiglenes megosztásáról szóló megállapodást.

Visszatérhetnek Görögországba a Parthenon legendás márványszobrai Forrás: Flickr / Wally Gobetz.

A Parthenon-i márványokat 1801-ben Thomas Bruce brit diplomata és az Oszmán Birodalom nagykövete vitte el az athéni Parthenonból.

A férfi az akkori Athént irányító oszmán hatóságok engedélyével küldte a márványokat az Egyesült Királyságba, ám 1816-ban eladták a British Museum vagyonkezelőinek. A görög kormány azzal érvel, hogy ez az engedély nem volt érvényes, és a márványokat a görög nép beleegyezése nélkül vitték az Egyesült Királyságba. Ezt a brit kormány vitatja. A British Museum ráadásul számos építési problémát tapasztalt az elmúlt években, és jelentős felújításon esik át.

A British Museum a múlt héten közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy „új Parthenon-partnerséget szeretne Görögországgal" és kész erről beszélni Athénnal.

Hozzátették, hogy mindezt csakis törvényi keretein belül szeretnék megvalósítani és „nem fogják szétszedni nagyszerű gyűjteményüket, mivel ez egy egyedülálló történetet mesél el közös emberiségünkről".

A British Museum márványszobrai között Athéné istennő, Zeusz lánya és Metis istennő születését ábrázoló szobrok is találhatók. A mítosz szerint Zeusz attól tartott, hogy Athéné erősebb lesz nála, ezért lenyelte a várandós Metist. De mégis megszületett Athéné istennő.