Nyárig restaurálják a párizsi Concorde téren álló, több mint háromezer éves egyiptomi obeliszket, amelyet Mohamed Ali egyiptomi alkirály ajándékaként 1836-ban állítottak fe a francia fővárosban.

Alapos restauráláson esik át II. Ramszesz emlékoszlopa

Az ókori Egyiptomból származó obeliszk 1836 óta áll Párizs szívében, a Concorde téren. A gránitoszlopot egy luxori templomból szállították a francia fővárosba. A műemléket a hieroglifák Jean-François Champollion francia egyiptológus nevéhez fűződő megfejtésének 200. évfordulójára állítják helyre.

A párizsi Concorde tér, a tér közepén felállított háromezer éves egyiptomi obeliszkkelForrás: Wkimedia Commons / Cristian Bortes

A Párizs legrégibb emlékműveként emlegetett obeliszk

a talpazatával együtt 30 méter magas és 222 tonnát nyom.

A tetejét 1998 óta egy aranyozott apró piramis díszíti. A restaurálás során megtisztítják a kőbe vésett egyiptomi szimbólumokat a rájuk rakódott szennyeződéstől - mondta el hétfőn Roselyne Bachelot francia kulturális miniszter.

Az obeliszk a francia főváros legrégibb műemlékeForrás: Wkimedia Commons / RepliCarter

Az emlékművet technikusok és szakértők restaurálják majd egymillió euróból (357 millió forintból), amelyet 86 százalékban a Kärcher vállalat finanszíroz. A cég korábban a New York-i Szabadság-szobrot és a Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztust is restaurálta.

Mohamed Ali egyiptomi alkirály ajándékozta Franciaországnak az obeliszket

A munkálatoknak május végére, június elejére kell befejeződniük. Az obeliszk kalandos úton érkezett Párizsba, miután Mohamed Ali (1769-1849) egyiptomi alkirály felajánlotta Franciaországnak. Az oszlopot előbb a Níluson szállították, majd egy uszályon érkezett a Szajnán Párizsba. Kétszázezren sereglettek össze, amikor a Concorde téren 1836. október 25-én felállították.

Mohamed Ali pasa, egyiptomi alkirály egykorú portréjaForrás: Wikimedia Commons/Auguste Couder

Az obeliszk négy oldalára vésett hieroglifákkal II. Ramszesz fáraó tisztelgett az istenek előtt.

Jean-François Champollion 1822-ben fejtette meg az írásjeleket,

miután lefordította az 1799-ben felfedezett Rosetta-követ. A felfedezés kétszázadik évfordulóját 2022-ben több kiállítással és konferenciával ünneplik meg Franciaországban és Európában.

(Forrás MTI/AFP)