Az alsó végtagok a mellkason feküdtek a sírkomplexumban

ókori Egyiptom
A Varsói Egyetem Mediterrán Régészeti Központjának régészei hét, több rétegben eltemetett csontvázat tartalmazó sírkomplexumot tártak fel
Vágólapra másolva!
Lengyel régészek bejelentették, hogy egy sírkomplexumot fedeztek fel az egyiptomi Berenice Troglodytica (más néven Berenike vagy Baranis) ősi tengeri kikötőjének közelében, a Vörös-tenger nyugati partján.
Vágólapra másolva!

Az ősi egyiptomi kikötőt II. Ptolemaiosz építette időszámításunk előtt a 3. század elején, és virágzó kereskedelmi kikötőként tartották számon az ókorban. Az időszámításunk szerint 4-6. században a régiót a blemmük lakták:

ez a keleti sivatagi nép elfoglalta Alsó-Núbiát, és egy kis független királyságot hozott létre, amelynek központja Kalabsha (egyiptom Asszuán közelében található hegyfok) volt.

A Varsói Egyetem Mediterrán Régészeti Központjának régészei hét, több rétegben eltemetett csontvázat tartalmazó sírkomplexumot tártak fel. A temetkezések során a maradványokat úgy helyezték el, hogy az alsó végtagok a mellkason feküdtek. Körülbelül 1500 évesek.

A Varsói Egyetem Mediterrán Régészeti Központjának régészei hét, több rétegben eltemetett csontvázat tartalmazó sírkomplexumot tártak fel Forrás: Dr. Mariusz Gwiazda

– mondta Dr. Mariusz Gwiazda, a Varsói Egyetem Mediterrán Régészeti Központjának kutatója a HeritageDaily oline tudományos portálnak.

A sírban elhelyezett műtárgyak arra utalnak, hogy a temetkezések egy elit társadalmi osztályhoz tartozhattak, akiket Pakisztánból, Indiából, sőt Indonéziából származó ónixból (kalcedon szilikát ásvány) és karneolból (barnásvörös ásvány) készült importgyöngyökkel temettek el.

A csapat elefántcsontból készült ezüst gyűrűket, fülbevalókat és karkötőket is felfedezett.

Az ásatások feltárták az ősi temetési rituálék bizonyítékait is: egy emelvény és állati maradványok felfedezése arra utal, hogy valószínűleg áldozatokat mutattak be itt. Előbbin áldozati tálak és fejjel lefelé elhelyezett amforák is voltak, amelyeket a rituális gyakorlatok során üríthettek ki.