Ötvenezer évig használták ezt a sziklabarlangot az emberek

sziklabarlang
Az emberi maradványok arra utalnak, hogy a barlangot temetkezési helyként is használhatták
Vágólapra másolva!
Egy dél-spanyolországi barlangot a műalkotások vászonként és temetkezési helyként is használttak az emberek több mint 50 ezer éven keresztül – derül ki egy most publikált tanulmányból.
Vágólapra másolva!

Cueva de Ardales, a spanyolországi Málagában található barlang arról híres, hogy több mint ezer festményt és metszetet rejt, amelyeket még az úgynevezett történelem előtti emberek készítettek, de műtárgyakat és emberi maradványokat is felfedeztek már itt a szakemberek.

A barlang emberi használatának természetét azonban eddig nem tudták jól feltérképezni.

A PLOS ONE tudományos folyóiratban publikált tanulmányban a szerzők most bemutatják a barlangban végzett első ásatások eredményeit, amelyek rávilágítanak az Ibériai-félsziget emberi kultúrájának történetére.

– mondta José Ramos-Muñoz, a spanyolországi Cadizi Egyetem munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A modern emberek később, körülbelül 35 ezer évvel ezelőtt érkeztek meg, és szórványosan használták a barlangot egészen a rézkor kezdetéig.

Az emberi maradványok arra utalnak, hogy a barlangot temetkezési helyként is használhatták Forrás: PLOS

Hozzátette: a barlang legrégebbi sziklaművészete absztrakt jelekből, például pontokból és vörös pigmenttel készített kézi mintákból áll, míg a későbbi alkotások figuratív festményeket, például állatokat ábrázolnak. Az emberi maradványok arra utalnak, hogy a barlangot temetkezési helyként is használták a holocénben, de az itt végzett tevékenységre vonatkozó bizonyítékok rendkívül szegényesek, ami a kutatók szerint arra utal, hogy nem csak emberek éltek a barlangban.

Ezek az eredmények most megerősítették a Cueva de Ardales, mint szimbolikus értékű helyszín jelentőségét.

A terület az emberi tevékenység hihetetlen történetét mutatja be Spanyolországban, és a hasonló helyszínekkel együtt – a régióban több mint 30 barlang található hasonló festményekkel – az Ibériai-félszigetet kulcsfontosságú lokációvá teszi az európai kultúra mélytörténetének kutatásához.

– hangsúlyozták a kutatók. – Ez bizonyítja, hogy a barlang a művészethez kapcsolódó különleges tevékenységek helyszíne lehetett, mivel számos okkertöredéket is felfedeztek itt a középső paleolitikum szintjén.