Egy dél-spanyolországi barlangot a műalkotások vászonként és temetkezési helyként is használttak az emberek több mint 50 ezer éven keresztül – derül ki egy most publikált tanulmányból.

Cueva de Ardales, a spanyolországi Málagában található barlang arról híres, hogy több mint ezer festményt és metszetet rejt, amelyeket még az úgynevezett történelem előtti emberek készítettek, de műtárgyakat és emberi maradványokat is felfedeztek már itt a szakemberek.

A barlang emberi használatának természetét azonban eddig nem tudták jól feltérképezni.

PLOS ONE tudományos folyóiratban publikált tanulmányban a szerzők most bemutatják a barlangban végzett első ásatások eredményeit, amelyek rávilágítanak az Ibériai-félsziget emberi kultúrájának történetére.
Az úgynevezett radiometrikus kormeghatározás, valamint a barlangban található maradványok és műtárgyak elemzése azt bizonyítja, hogy a hely első lakói valószínűleg neandervölgyiek voltak több mint 65 ezer évvel ezelőtt – mondta José Ramos-Muñoz, a spanyolországi Cadizi Egyetem munkatársa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A modern emberek később, körülbelül 35 ezer évvel ezelőtt érkeztek meg, és szórványosan használták a barlangot egészen a rézkor kezdetéig.

Az emberi maradványok arra utalnak, hogy a barlangot temetkezési helyként is használhattákForrás: PLOS

Hozzátette: a barlang legrégebbi sziklaművészete absztrakt jelekből, például pontokból és vörös pigmenttel készített kézi mintákból áll, míg a későbbi alkotások figuratív festményeket, például állatokat ábrázolnak. Az emberi maradványok arra utalnak, hogy a barlangot temetkezési helyként is használták a holocénben, de az itt végzett tevékenységre vonatkozó bizonyítékok rendkívül szegényesek, ami a kutatók szerint arra utal, hogy nem csak emberek éltek a barlangban.
Ezek az eredmények most megerősítették a Cueva de Ardales, mint szimbolikus értékű helyszín jelentőségét. A terület az emberi tevékenység hihetetlen történetét mutatja be Spanyolországban, és a hasonló helyszínekkel együtt – a régióban több mint 30 barlang található hasonló festményekkel – az Ibériai-félszigetet kulcsfontosságú lokációvá teszi az európai kultúra mélytörténetének kutatásához.
Kutatásunk egy jól rétegzett sorozatot mutat be több mint 50 radiometrikus dátumból Cueva de Ardalesben, amelyek megerősítik a paleolit művészet több mint 58 ezer ezelőtti ősiségét – hangsúlyozták a kutatók. – Ez bizonyítja, hogy a barlang a művészethez kapcsolódó különleges tevékenységek helyszíne lehetett, mivel számos okkertöredéket is felfedeztek itt a középső paleolitikum szintjén.