Az invazív fajok közé sorolták a házimacskát Lengyelországban

macska
A macskabarátokat mélyen felháborította, hogy a kedvenceiket invazív fajjá nyilvánították Lengyelországban
Vágólapra másolva!
A macskabarátok  felháborodását váltotta ki  a Lengyel Tudományos Akadémia Természetvédelmi Intézetének az a döntése, hogy a házimacskát az idegen, invazív fajok közé sorolta arra hivatkozva, hogy a macskák komoly károkat okoznak a madarak és más vadon élő fajok populációiban.
Vágólapra másolva!

A tudós szerint a házimacska mindenben megfelel az invazív faj kritériumainak

A házimacska, tudományos fajnevén a Felis catus sivestris invazív fajként került be az intézet országos adatbázisába. Növekvő tudományos egyetértés van arról, hogy a házimacskák ártalmas hatást gyakorolnak az élővilág sokszínűségére, tekintve, hogy nagyon sok emlőst és madarat ejtenek el - magyarázkodott Wojciech Solarz, a tudományos akadémia biológusa, akit a közvélemény a meghökkentő besorolás "fő felelősének" tart.

A macskabarátokat mélyen felháborította, hogy a kedvenceiket invazív fajjá nyilvánították Lengyelországban Forrás: https://www.newscientist.com/article/2324316-when-cats-chew-catnip-it-releases-mosquito-repelling-chemicals/

A tudós szerint a macskák "100 százalékban teljesítik az idegen invazív fajként történő besorolás kritériumait". Wojciech Solarznak a minap egy televíziós vitában egy állatorvossal szemben kellett megvédelmeznie az álláspontját.

A tudósok érvelése szerint a macsakák túl sok madarat és más kisebb vadon élő állatot pusztítanak el Forrás: MusicFox Fx/Unsplash

Dorota Suminska írónő, "A boldog macska" című könyv szerzője szerint méltánytalanul nagy mértékben teszik felelőssé a macskákat a madarak pusztításáért, amelynek több más oka is van, például a szennyezett levegő vagy egyes városi épületek "madárgyilkos" homlokzata.

Pusztán tudományos szempontból idegen fajnak tekinthető Európában

A bírálatok kereszttüzébe került biológus szerint egyes médiajelentések tévesen azt a benyomást keltették, hogy a Természetvédelmi Intézet a macskafélék elaltatását javasolja. Az intézet nemrégiben egy, a honlapjára feltett posztban hangsúlyozta, hogy ellenez mindenféle kegyetlenkedést állatokkal, és hogy a házimacska besorolása megfelel az európai uniós irányelveknek.

A házimacskák zsákmány repertoárját közel ezer különféle állat alkotja, a nagymacskákékat ezzel szemben hozzávetőleg száz Forrás: https://www.knp.hu/hu/hirek/egy-szerencses-kuvik-a-kiskunsagban-kezdett-uj-eletet-285

A macskát valószínűleg körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt háziasították az ősi Közel-Kelet nagy civilizációinak bölcsőjében, így pusztán tudományos szempontból az állat idegen fajnak tekinthető Európában - érveltek a közleményben.

Az arábiai vagy afrikai vadmacska (Felis silvestris lybica) tekinthető a házi macska közvetlen ősének Forrás: Wikimedia Commons/Sonelle

Az intézet szerint valójában csak azt akarták javasolni, hogy a gazdik rövidebb időre engedjék ki a szabadba a macskákat a madarak szaporodási időszakában.

(Forrás: MTI/AP)