Ökológiai katasztrófa: több tonna haltetemet húztak ki az Oderából

Cigacice, 2022. augusztus 11. Elpusztult hal teteme az Odera folyó partján, a nyugat-lengyelországi Cigacice faluban 2022. augusztus 11-én. Lengyelország második legnagyobb folyójában több tonna haltetemet és más víziállat maradványát találták, egyelőre vizsgálják a tömeges pusztulás okát. Egy szakértő szerint az aszály és a rendkívüli hőség következtében egy kisebb szennyezés is környezeti katasztrófát idézhet elő. MTI/EPA/PAP/Lech Muszynski
Vágólapra másolva!
Legalább tíz tonna hal pusztult el nagy valószínűséggel mérgezés miatt az Odera folyóban - írta a Sky News. A szenyezés miatt az embereket is figyelmeztették, hogy ne menjenek a vízbe. A lengyel miniszterelnök a felelősök felkutatását és megbüntetését ígérte. 
Vágólapra másolva!

A halpusztulás első jeleit a délnyugat-lengyelországi Olawa városnál észlelték július végén. A haltetemeket önkéntesek és horgászok távolították el az érintett mintegy 200 kilométeres szakaszról, a fördőzőket pedig figyelmeztették, hogy ne menjenek bele a vízbe.

A mérgezést egy mezitilén nevű anyag okozhatta, ez a vízminták nagyrészéből kimutatták,

igaz, az augusztus 1-je után vett mintákban ez nem volt jelen.

A lengyel miniszterelnök a felelősök felkutatását és megbüntetését ígérte. Korábban Ewa Drewniak, az ellenzéki Polgári Koalícióval együttműködő biológus azzal vádolta a kormányt, hogy nem reagált elég gyorsan.

Elpusztult hal teteme az Odera folyó partján, a nyugat-lengyelországi Cigacice faluban 2022. augusztus 11-én Forrás: MTI/EPA/PAP/Lech Muszynski

Mint mondta "két hete döglött halak folynak az Oderában, és az embereket nem tájékoztatták erről, másfél hete láttam, hogy rengeteg ember fürdött a folyóban, nem tudtak a veszélyről, ez botrányos" .

Przemyslaw Daca, az Állami Vízügyi Holding vezetője szintén

óriási ökológiai katasztrófának nevezte a helyzetet.

Odera Lengyelország második leghosszabb folyója, felső szakasza a lengyel-német határt képezi. Forrása észak-Morvaországban, Csehországban van, és a Szczecini-öbölnél a Balti-tengerbe ömlik.