Az Emirátusok is Hold-misszióra készül

Hold
Egy becsapódási kráter a Hold déli pólusa közelében. A Holdnak nincs légköre, és szélsőséges hőmérsékleti viszonyok uralkodnak az égitest felszínén
Vágólapra másolva!
Novemberben a floridai Kennedy Űrközpontból indítja útnak első holdjáróját az Egyesült Arab Emírségek - jelentette be a küldetés igazgatója hétfőn.
Vágólapra másolva!

Új taggal gyarapodik a Hold-missziós országok klubja

Hamad al-Marzuki közlése szerint a Rashid nevű rovert, amelyet a dubaji uralkodócsaládról neveztek el, a floridai Kennedy Űrkikötőből indítják majd útnak november 9. és 15. között. A kilövés pontos idejét októberben hozzák nyilvánosságra - tette hozzá. A holdjárót a SpaceX Falcon 9 rakétájával lövik fel, és márciusban egy japán űrszondával landol majd a Holdon.

A SpaceX hirdizórakéta a kilövőállásban (a kép illusztráció) Forrás: NurPhoto via AFP/Reginald Mathalone/NurPhoto/Reginald Mathalone

Al-Marzuki elmondta, hogy a rover tesztelését befejezték, és integrálták a leszállóegységgel, úgyhogy készen áll az indulásra.

Az Egyesült Arab Emírségek arra törekszik, hogy az űrkutatás területén jelentős szereplővé váljon.

A Japánnal közös, sikeres Hold-misszióval csatlakozna az Egyesült Államokhoz, Oroszországhoz és Kínához, amelyek már eljutottak a Holdra.

Sikerült már műholdat is pályára állítaniuk a Mars körül

Az Egyesült Arab Emírségek egy műholdja már a Mars körül kering, a vörös bolygó légkörét tanulmányozza. Az emírségek a japán Mitsubishi Heavy Industries vállalattal együttműködve indította el az Amal (Remény) szondát, amely 2021 februárjában állt Mars körüli pályára.

Műholdat is sikerült Mars körüli pályára állítaniuk Forrás: Science Photo Library/SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sebastian Kaulitzki/Science Phot

A Rashid rover várhatóan a holdfelszínt tanulmányozza majd,

valamint a holdfelszínen való mozgást és a különböző felületek holdi részecskékkel való kölcsönhatását. A tíz kilogrammos rovert két nagyfelbontású kamerával, mikroszkópos kamerával, hőkamerával, szondával és egyéb eszközökkel szerelték fel.

Egy becsapódási kráter a Hold déli pólusa közelében Forrás: NASA/JPL-Caltech

Az Egyesült Arab Emírségek a Közel-Kelet legfejlettebb kereskedelmi műholdjának kifejlesztésén is dolgozik, amellyel nagy felbontású műholdképeket lehet készíteni. Emellett célkitűzései között szerepel, hogy 2117-ig emberi kolóniát építsen a Marson.

(Forrás: MTI/AP)