A mélyben fedezték fel: nősténynek születik, de később hímmé válik

ajakoshal
Az újonnan felfedezett mélytengeri ajakoshal képes változtatni a nemét és a megjelenését is
Vágólapra másolva!
A Maldív-szigetek körül, az Indiai-óceán 40 és 70 méteres mélységében villódzó színű, egyujjnyi hosszú halrajok mozognak, amelyek soha nem merészkednek fel a felszínen rejtőző korallzátonyokig.
Vágólapra másolva!

A rózsafátyolos tündér ajakoshal (Cirrhilabrus finifenmaa) egyike annak a számtalan fajnak, amelyet a mélybúvár tudósok a napsütötte sekély és a sötét, mély óceán között fekvő mezofotikus (vagy más néven alkonyati) zónában találtak. Körülbelül 150 méterrel a felszín alatt rejtőzik és egyedi fajokat rejt.

– mondta Yi-Kai Tea, a sydney-i Australian Museum Research Institute posztdoktori munkatársa a The Guardian online portálnak. – Ez a terület általában „kényelmetlen" mélységben helyezkedik el, ami nem elég mély ahhoz, hogy tengeralattjárókkal felmérjük, miközben túl bonyolult a vonóhálós halászathoz és kotráshoz, és túl mély a hagyományos búvártechnikákkal való merüléshez.

A búvárok azonban a gázkeverék gondos szabályozásával, a felesleges szén-dioxid kiszorításával és szükség szerint több oxigén hozzáadásával akár 100 méteresre is kiterjeszthetik a merüléseiket. Így a tudomány számára eddig ismeretlen fajokkal is találkozhatnak ezen a kevéssé ismert vidéken.

A Cirrhilabrus finifenmaa 2022-ben kapta a nevét: a finifenmaa a helyi dhivehi nyelven rózsát jelent, a név másik része pedig a színes halakra és a Maldív-szigetek nemzeti virágára, a rózsaszín rózsára utal.

Az újonnan felfedezett mélytengeri ajakoshal képes változtatni a nemét és a megjelenését is Forrás: Yi-Kai Tea

Ez az ajakoshal azonban egyedi tulajdonságokkal bír: képes megváltoztatni megjelenését és nemét az életkor előrehaladtával. Az állatok nőstényként kezdik az életüket és később válnak jelentősen színesebb hímekké. Utóbbiak a párzási időszakban már lenyűgöző színekben pompáznak, feltehetően azért, hogy lenyűgözzék a másik nem egyedeit.

A felfedezés a Kaliforniai Tudományos Akadémia Hope for Reefs kezdeményezésének része volt, amelynek célja a világ korallzátonyainak jobb megértése és védelme, a mezofotikus zátonyokra összpontosítva.

A tudósok néhány éve egy másik tündér ajakoshalat is elneveztek Zanzibár partjainál, Tanzániában. A szintén a mezofotikus zónában élő Cirrhilabrus wakanda élénk lila pikkelyekkel rendelkezik, és ahogy a nőstények hímmé válnak, a fejük napsárga lesz. Az újonnan felfedezett faj neve a képregény szuperhős Fekete Párduc és szülőhazája, Wakanda előtt tiszteleg.