Titokzatos, ismeretlen minták ívelnek át a sivatagon

mezőgazdaság, karám
A V-formájú "papírsárkányok" a sivatagban
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia sivatagjai több mint 8000 évvel ezelőtt az ott megtelepedett ősi emberek termékeny otthonainak számítottak. Ezeknek a régen letűnt közösségeknek azonban ma is ugyanott rejtőznek a nyomai a sivatag homokja alatt, és titokzatos történetről mesélnek.
Vágólapra másolva!

Rejélyes sivatagi papírsárkányok

Közvetlenül az Arab-félszigeten, Jordániától Szaúd-Arábián át Szíriáig,továbbá Örményországig, Kazahsztánig és Irakig a kutatók több ezer hatalmas kőépítményt azonosítottak, amelyek jól láthatók a légifelvételeken.

Az Arábiai-sivatag homokja számos ősi titkot rejt Forrás: AFP/Franck Fife

A V-alakú mesterséges elrendezésekre először a brit légierő pilótái figyeltek fel az 1920-as években, és a szakértők több mint egy évszázada vitatkoznak arról, hogy miért építhették ezeket. A szaúd-arábiai ʿUwayriḍ sivatagban a közelmúltban készült műholdfelvételek és drónfelmérések most azonban válasszal szolgálhatnak.

A régészek ezeket az ősi kőmintákat néha „sivatagi papírsárkánynak" is nevezik, és úgy gondolják, hogy nagy valószínűséggel tömeges vadászcsapdákként használták őket.

A Journal of Archaeological Science: Report tudományos szaklap szerint a V-alakzatok egy része egy gödörre mutat, mások egy sziklára, megint mások pedig egy zárványra. Az is jól látszik, hogy valószínűleg mindet ugyanazt a funkciót szem előtt tartva építették. Az alakzatok arra utalnak, hogy a „sivatagi papírsárkányokat" valaha vadon élő állatok csordáinak elfogására használták.

A V-formájú "papírsárkányok" a sivatagban Forrás: Diaa Albukaai and Kévin Guadagnini, Khaybar Longue Durée Archaeological Project, RCU-Afalula-CNRS

– írták egy új tanulmány szerzői, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Az állatok, leggyakrabban gazellák és más növényevő patások, esetleg kőszáli kecskefélék, vadlovak és struccok voltak, amelyekre ezeknek a szerkezeteknek a segítségével vadásztak.

Vadcsapda vagy karám, ez a kérdés még válaszra vár

Több ásatásra és kutatásra van azonban még szükség annak kiderítéséhez, hogy konkrétan melyik állatokat terelték be a nemrég felfedezett csapdákba. Az viszont tény, hogy ilyen „papírsárkányok" felbukkannak az Arab-félsziget más részein is, ami a szakemberek szerint arra utal, hogy ez egy népszerű és hatékony stratégiának számított.

A régészek délebbre például több száz kősárkányt és több ezer egyéb kőépítményt találtak a sivatagban.


Néhány tudós szerint egyes „papírsárkányok" elrendezése arra utal, hogy akár vadon élő állatok tenyésztésére is használhatták őket; ha igazuk van, akkor ez az egyik első háziasítási kísérlet a világon.