A világ legromantikusabb szerelmes levele 2500 éves

szerelmes levél
A most felbukkant levél azért is különleges, mert I. Antigonosz hadvezérnek szól, aki Nagy Sándor mellett dolgozott, később pedig maga is király lett
Vágólapra másolva!
Nem számít, hogy egy szerelmi történet vagy egy szerelmes levél melyik korszakhoz tartozik, a legtöbb ember számára nem nehéz azonosulni vele, különösen ha szenvedélyes vonzerővel bír. A most felbukkant dokumentum azért is különleges, mert I. Antigonosz hadvezérnek szól, aki Nagy Sándor mellett dolgozott, később pedig maga is király lett. Ami azonban még ennél is érdekesebb: senki sem tudja, hogy ki lehetett a levél feladója.
Vágólapra másolva!

Mi áll a szerelmes levélben?

A levelet a halála után írták Antigonosznak, és a kőkoporsójára vésték fel. Ez a bizonyos dokumentum az ókori macedón királyság fontos emléke. Ráadásul közvetett módon kapcsolódik II. Alexandrosz, magyarosan III. Sándor, Nagy Sándor az ókor egyik emblematikus figurája, Makedónia királyához, írja a ZME Science online tudományos portál.

Íme az Antigonosz szarkofágjára felírt ókori szöveg fordítása:
„Én, a szomorú Arete, kiáltok egész testemmel és lelkemmel Antigonosz sírjából. A hajamat tépem a bánattól, és sírással fejezem ki magam. Ez a balszerencse, a halál ragadott el, ahelyett, hogy felszabadította volna ezt a drága embert."

A most felbukkant levél azért is különleges, mert I. Antigonosz hadvezérnek szól, aki Nagy Sándor mellett dolgozott, később pedig maga is király lett Forrás: ROMAN ODINTSOV/Pexels

A levél leírja azt a szomorúságot, fájdalmat és bánatot, amelyet a levelet író személy Antigonosz halála után átélt. Ha azonban úgy gondoljuk, hogy a feladója egy bizonyos „Arete" lehetett, akkor tévedünk. Az

Arete valójában ugyanis egy görög szó, amely a brit Collins szótár szerint „kiválóságot vagy erényt jelent, különösen az egyénben rejlő lehetőségek teljes megvalósításában".

Ez a szó nem utal egyetlen Arete nevű személyre sem a levélben.

A feliratos szerelmes levél hagyatéka

I. Antigonosz Monophthalmosz ókori hellenisztikus király (ragadványnevén az „egyszemű") nemes és harcos volt, aki Nagy Sándor szolgálatában is állt. Utóbbi uralkodása alatt először a görög gyalogos erők parancsnoka lett, később pedig Frígia szatrapájává (kormányzójává) nevezték ki.

Antigonosz döntő szerepet játszott a Perzsa Birodalom meghódításában, mivel több csatát is megnyert a perzsa erők ellen Phrügiában.

Amikor Nagy Sándor Krisztus előtt 323-ban meghalt, hatalmas területet hagyott maga után. Halálakor a makedón királyság 5,17 négyzetkilométernyi területet foglalt magába, amely három kontinensen terült el. Ez a királyság hamarosan három részre oszlott, és Antigonosz lett Phrügia, Pamphülia és Lícia (a mai Törökország területén fekvő területek) királya.

I. Antigonos szarkofágjára írták az ókori szöveget, amely most az Iznik Múzeumban van Forrás: IHA

Megalapította az Antigonidák birodalmát és a következő években számos csatát vívott fiával együtt olyan királyok ellen, akik Nagy Sándor birodalmának más részein uralkodtak.

Időszámításunk előtt 301-ben a 80 éves egyszemű harcos, I. Antigonosz meghalt, miközben az ellenséges erőkkel harcolt az ipsusi csatában. Az Antigonida-dinasztia azonban még húsz évvel a halála után is folytatni tudta uralmát.

A szakértők szerint lehetséges, hogy az I. Antigonosz sírjára írt szerelmes levél a feleségétől, Sztratonikétől származik, de jelenleg nincs bizonyíték ennek az elméletnek a bizonyítására.