Értelmetlen tragédiát okozott a szuperhajó: 3500-an haltak meg

A Tora, tora, tora c. filmhez megépítették a Jamato egy részének élethű mását - a fotón ezek a filmes díszletként készült légvédelmi ágyúk láthatók
Vágólapra másolva!
A Jamato japán hadihajó és a testvérhajója, a Muszasi, a világ legnagyobb csatahajói voltak az 1940-es években. Arra tervezték őket, hogy külön-külön is fel tudják venni a harcot az amerikai csatahajókkal. A szuperhajók építését a legnagyobb titokban tartották. Amikor vízre bocsátották őket, lezárták a kikötőt, az embereknek pedig otthon kellett maradniuk. A Muszasi kisebb cunamit okozott Nagaszakiban, amikor a hajógyári sólyáról becsúszott a vízbe. A hullám elérte az utcákat, de az áradás által elárasztott üzletek tulajdonosait a városban járőröző 2 ezer rendőr visszazavarta az épületekbe, mondván, nincs itt semmi látnivaló. A két csatahajó értelmetlen véget ért, szinte semmilyen szerephez nem jutottak a harcokban. A két szuperhajón összesen több mint 3500 japán tengerész halt meg.
Vágólapra másolva!

Agresszív, hódító politika a két világháború között

Japán, a legerősebb kelet-ázsiai hatalom uralkodó militarista köreit sértették azok az egyezmények, amelyek korlátozták az ország hatalmát, mert szerintük ezek „a japán érdekek kiárusítását" jelentették. A legfájóbb pont az 1922-es washingtoni haditengerészeti egyezmény volt, amelyet a tengeri haderő csökkentéséről írt alá Japán mellett Olaszország, Franciaország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok. Az akkor a költségvetési kiadások visszafogását tervező japán kormány számára jól jött az egyezmény elfogadása, de az 1930-as évekre ezt már mindenki elfelejtette.

A washingtoni egyezmény aláírása 1922-ben Forrás: Wikipedia

A szegény családokból származó, fiatal tisztek militarizmusa, az általuk képviselt szélsőséges eszmék megjelenése, illetve egyes tábornoki csoportok előre törése nyomán a tisztikar egyre agresszívebben viselkedett. Japán 1931-ben megtámadta Mandzsúriát, később Kínát. 1934-ben kilépett a Népszövetségből, majd semmisnek nevezte a washingtoni haditengerészeti egyezményt. Az agresszió része nem csak a nyersanyaghiány ellensúlyozására külföldön indított háború volt, hanem belföldön a politikai gyilkosság is:

1932-ban megölték Inukai Cujosi kormányfőt, mert kormányzati ellenőrzést akart a Kvantung-hadsereg fölött. 1936-ben pedig Takahasi pénzügyminisztert gyilkolták meg,

aki megvágta a katonai költségvetést. Az utóda persze már megadta azt a pénzt, amit a haderő követelt.

A washingtoni egyezmény felmondásáról szóló japán irat Forrás: Wikipedia

A hadsereg belső ereje folyamatosan nőtt, olyannyira, hogy 1940-ben Japánban betiltották az összes politikai pártot. Az ország teljes egészében a tisztek kezére került.

A hódító tervek megvalósításához hatalmas fejlesztésbe kezdett a japán flotta is. Mivel a haditengerészeti szakértők megállapították, hogy a japán hajógyárak nem tudnak lépést tartani az amerikai hajógyártással, a méretre helyezték a hangsúlyt.

1937. november 4-én lefektették egy új hajóosztály első egységének gerincét a hirosimai kikötőben. Az új hajó olyan hatalmas volt, hogy a dokkot egy méterrel ki kellett mélyíteni és a hosszát is meg kellett növelni. 350 tonna emelésére képes darukat is felszereltek, mert soha nem látott méretű acélelemeket kell majd ráemelni a hajótestre. Hogy senki ne tudja, mi is épül ott, egy óriási, mai szóval könnyűszerkezetes tetőt építettek a szárazdokk fölé.

Az új hajó neve Jamato volt.

A döntő tengeri csata japán stratégiája

A Jamato és a testvérhajója, az 1942-ben elkészült Muszasi megtestesítette a mindent eldöntő ütközet elméletének, a kantai kesszennek megfelelő csatahajót. Ez az elmélet részben egyes történelmi összecsapásokon, pl. a trafalgari ütközeten, részben pedig a viszonylag friss japán tapasztalaton, a csuzimai orosz-japán csatán alapult.

A Yamato csatahajó Forrás: WRLN

Ez utóbbi esetben, 1905-ben az orosz cári kormány a Balti Flottát a Csendes-óceánra vezényelte. Az orosz flotta a fél világot megkerülve, állandó logisztikai problémáktól küszködve, a szén- és élelmiszerhiánytól frusztráltan, éhes és fáradt tengerészekkel érkezett meg a Koreai-félszigethez. Itt várta őket a jól felszerelt, jól kiképzett, korszerű taktikát és stratégiát alkalmazó japán különítmény. A csatában a kisebb japán flotta szétverte a hatalmas orosz hajóhadat:

5000 ezer orosz matróz meghalt, és ennél is több megsebesült, továbbá elveszett 21 orosz hajó, köztük 8 csatahajó, míg a japánok kb. 110 halottat és három kisebb hajót vesztettek.

A csuzimai csata egy művészi ábrázolása Forrás: Military History Now

A második világháborúra így a japán haditengerészeti stratégákban az a meggyőződés alakult ki, hogy a kevesebb, de erősebb japán csatahajó egy mindent eldöntő ütközetben bármilyen ország flottáját le tudja győzni az óceánon.

A világ legnagyobb csatahajói: Jamato, Muszasi

A két szuperhajó megfelelt ezeknek a terveknek. A súlyuk 72 ezer tonna volt, ez 7,200 (!) darab szóló BKV-busz tömegének felel meg. Több mint másfélszer voltak nehezebbek, mint a Titanic. A hosszúságuk 263 méter volt, ez közel 3 focipálya hosszával egyenlő.

A Jamato csatahajó Forrás: Creative Commons

Naojosi Isida, a Jamato egyik tisztje így emlékezett:

A USS South Dakota és a Jamato-osztály méreteinek különbsége Forrás: Quora

A két csatahajó olyan műszaki megoldásokat vonultatott fel, amelyek ma is egyedülállók. A három óriási ágyútornyuk egyenként 2730 tonna súlyú volt, ami azt jelenti, hogy egy torony önmagában nehezebb volt, mint egy második világháborús torpedóromboló. Az alábbi ábra az ágyútornyok méretét mutatja, a korszak legnagyobb tankjával, a német Tigrissel összehasonlítva. A tank mellett a csatahajók lövedéke látható:

A Jamato és a Muszasi ágyútornya és a Tigris tank méreteinek összehasonlítása maketten Forrás: Facebook

A fő fegyverzet 46 centiméteres lövegekből állt, ezekből kilenc darabot helyeztek el a három toronyban. Ezek máig a legnagyobb kaliberű fedélzeti ágyúk. Az ágyúcsövek egyenként 145 tonnát nyomtak (kb. négy megrakott kamion súlya), és 1,400 kilós (egy mai átlagos autó tömegének megfelelő) lövedékeket lőttek elképesztő távolságra: 42 kilométerre.

A Jamato egyes számú tornyának gyűrűje - érzékelhetők a hatalmas méretek Forrás: Pinterest

A két csatahajó páncélzata is lenyűgöző volt. A tornyok elején 65 centi vastag volt az acél, a hajó oldalán 41 centi. A fedélzetet 20 centi páncél védte, a válaszfalak 34 centis acélból készültek. A hajó közepén levő parancsnoki állást 50 centiméter páncélréteg borította.

A Jamato még a hajógyárban, építés közben Forrás: Naval History and Heritage Command

A védelem megfelelő volt 21-32 kilométerről kilőtt, 46 centis páncéltörő lövedékek ellen, illetve ellen kellett álljon a 3400 méter magasról ledobott egytonnás bombák pusztító erejének is.

A két szupercsatahajó abban is különleges volt, hogy a japán mérnökök nem a hajók egészét páncélozták, hanem mindössze 55 százalékát. Ez a páncélozott középrész volt az ún. citadella. A hajótestben összesen 1147 kisebb-nagyobb helyiséget, rekeszt alakítottak ki, ezek bonyolult elárasztási rendszerrel rendelkeztek. Ez azt jelentette, hogy a hajó úszóképességét és stabilitását sok találat esetén is meg lehetett őrizni, mert ezeket a rekeszeket olyan mértékben lehetett tengervízzel, ballaszttal feltölteni, ahogy a sérülések megkívánták. Vagyis a Jamato és a Muszasi a nem páncélozott részek súlyos sérülése esetén is harcképes maradt volna. Az ábrán piros vonal határolja a páncélozott részeket:

A Jamato és a Muszasi páncélzata Forrás: Slawomir Lipiecki

A hajógépek teljesítmény összesen 150 ezer lóerő volt, ez egy 110 MW-s erőműnek felel meg. A két kolosszus így 27 csomós (50 km / óra) sebességgel haladhatott a tengeren. A személyzetük 2800 főből állt.

A két csatahajón egyenként 12 kazán hajtotta a gépeket Forrás: Reddit

A Jamato és a Muszasi máig a világ legnagyobb csatahajói. Csak az amerikai flotta jelenlegi repülőgép-hordozói nagyobbak náluk.

Arról, milyen bevetéseken vettek részt a szupercsatahajók, a következő oldalon olvashatnak. Kérjük, lapozzanak!