Megjósolható, milyen betegségekben fognak szenvedni a férfiak

férfi, egészség
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Számos, életkorral összefüggő betegséget - köztük a csontgyengeséget, a szexuális diszfunkciót, a cukorbetegséget, a rákot és a szív- és érrendszeri betegségeket - előre jelezhet egy hormon a férfiaknál.
Vágólapra másolva!

Ez a hormon az INSL3, és először a pubertáskorban jelenik meg. Innentől kezdve szintje csak idősebb korban csökken kissé. Ez az állandóság és korai termelődés teszi az INSL3-at értékessé és érdekessé a szakértők számára.

Akiknél fiatalabb korban alacsonyabb INSL3-szintet mérnek, azoknál várhatóan idősebb korban is alacsonyabb lesz a hormon szintje – derül ki az új kutatásból, amit a Frontiers in Endocrinology című orvosi szakfolyóiratban közöltek. Ha ez az egészségügyi komplikációk nagyobb kockázatát jelenti, akkor ezeket potenciálisan évekkel korábban lehetne kezelni.

A hormonnal kapcsolatos felfedezésünk fontos lépés ennek megértésében, és nem csak az egyén megsegítéséhez járulhat hozzá, társadalmi szempontból is hasznos lehet, mivel enyhítheti a gondozási válságot" – mondta Ravinder Anand-Ivell reproduktív endokrinológus, az Egyesült Királyságbeli Nottinghami Egyetemről.

Az INSL3-at ugyanazok a herékben lévő sejtek állítják elő, amelyek a tesztoszteront termelik; a tesztoszteronnal ellentétben azonban az INSL3 szintje nem ingadozik a férfiak felnőtté válása során. Az INSL3 vérszintjének nyomon követése érdekében a kutatók nyolc különböző európai regionális központban több mint 2200 férfitól vettek mintát. A férfiak INSL3-szintje az idő múlásával állandó maradt, egyénenként azonban jelentősen változott.

A kutatók szerint a vér INSL3-szintje megbízhatóan korrelál a herékben lévő Leydig-sejtek számával és egészségével - ha kevesebb ilyen sejt van és kevesebb a tesztoszteron, az a későbbi életkorban számos egészségügyi problémával is összefüggésbe hozható.

"Most, hogy tudjuk, milyen fontos szerepet játszik ez a hormon a betegségek előrejelzésében, és milyen különbségek tapasztalhatók a férfiak között, arra keressük a választ, hogy milyen tényezők befolyásolják leginkább az INSL3 szintjét a vérben. Az előzetes eredmények azt sugallják, hogy a korai életkori táplálkozás szerepet játszhat, de nem zárhatók ki a genetikai vagy egyes környezeti endokrin károsítóknak való kitettség sem" - mondja Richard Ivell molekuláris endokrinológus a Nottinghami Egyetemről.

Illusztráció Forrás: Pixabay

A résztvevők által a kérdőívekben megadott kilenc megbetegedési kategória - többek között a rák, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek - közül nyolcban az INSL3 összefüggést mutatott a megbetegedés megnövekedett kockázatával. Amikor azonban a kutatók korrigálták az egyéb hormonális és életmódbeli tényezőket, például a BMI-t és a dohányzási státuszt, a legtöbb ilyen összefüggés az INSL3-mal elveszett, kivéve a magas vérnyomást és a szív- és érrendszeri betegségeket. És azt vizsgálva, hogy a férfiak egy részhalmazának vérmintáiban mért INSL3-szintek előre jelezhetik-e az egészségi állapot alakulását nagyjából négy évvel később, az alacsonyabb hormonszintek a kilenc komorbiditási kategória közül héttel hozhatók összefüggésbe.

Az egyik terület, amelyet a tudósok a jövőben szeretnének feltárni, az, hogy az INSL3 hogyan kapcsolódik a szexuális egészséghez, mivel szoros kapcsolatban áll a tesztoszteronnal. Emellett a későbbi vizsgálatoknak hosszabb megfigyelési időszakra kell összpontosítaniuk.