A James Webb Űrteleszkóp meglepő képeket készített egy közeli csillag körül keringő törmelékről

AU MIC, James Webb Űrteleszkóp
Egy portörmelék lemez az AU Mic, egy vörös törpe körül (kitakarva). A két kép különböző hullámhosszok használatával lehet lefotózva.
Vágólapra másolva!
A James Webb Úrteleszkóp egy közeli csillag, az AU Microscopii körüli bolygó képződésből megmaradt fényes törmelék lemezt figyelt meg.
Vágólapra másolva!

Az AU Microscopii (AU Mic) vöröstörpét körbeveszi a bolygó képződősi folyamatból megmaradt törmelék. A James Webb Űrteleszkóp példa nélküli részletességű képeket készített, amely segít megérteni, hogy a kis csillagok körül hogyan alakulnak ki a bolygórendszerek.

A Földtől 32 fényévnyire lévő AU Micnak kér ismert külső bolygója van – az egyik körülbelül 10-szer masszívabb, mint a Föld, és a másik tömege a Földének a kétszerese. Mindkettő közelebb van csillagukhoz, mint a Merkúr a Naphoz.

Egy portörmelék lemez az AU Mic, egy vörös törpe körül (kitakarva). A két kép különböző hullámhosszok használatával lehet lefotózva. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2354512-jwst-has-taken-astonishing-images-of-debris-orbiting-a-nearby-star/

Túl ennek a két világnak a pályáin az AU Mic rendszerben a dolgok kaotikusak. Az AU Mic viszonylag fiatal, körülbelül 23 millió éves, tehát a rendszer is tele van hátramaradt planetáris építőkocka törmelékkel. Ezek egymásba töredeznek és egy nagy por- és közetlemezt hoznak létre. Kizárva a csillag intenzív fényét, az űrtávxcső a valaha készült legrészletesebb fotót készítette a lemezről. A képben lévő grafikus csillag mutatja az AU Mic helyzetét és a pontozott vonal a terület amelyen belül az űrtávcső kiiktatja a fényt.

Josh Schlieder, a NASA's Goddard Space Flight Center kutatója, a képet készítő csapat feje egy nyilatkozatban azt mondta, hogy ez a rendszer a nagyon kevés minta egyike egy fiatal csillagtól, ismert exoplanétákkal és egy törmeléklemezzel ami elég közel van és elég fényes, hogy holisztikusan tanulmányozzák a Webb egyedülállóan erőteljes műszereit. Az adatok messze felülmúlják a várakozásukat. Részletesebb, mint várták. Ragyogóbb mint várták. A lemezt közelebbről követték nyomon, mint várták. Remélik, hogy ahogy mélyebbre ásnak, több meglepetés lesz, amiket nem jeleztek előre.

Ez a kép és más tervben lévő képek mélyebb tanulmányozása segíteni fog a kutatóknak a planetáris rendszerek evolúciójának tanulmányozásában, de van egy ambíciózusabb céljuk is: közvetlenül megfigyelni viszonylag kicsi, a csillaguktól távol lévő bolygókat. Ezeket különösen nehéz más módszerekkel megtalálni, de lehet, hogy a James Webb Űrteleszkóp képes rá.

(Forrás: Nwe Scientist)