Megfejtették Mária, a skótok királynőjének titkos leveleit

Mária skót királynő, levél
Példa egy nemrég talált kódolt üzenetre Mary és Castelnau között
Vágólapra másolva!
Egy kódfejtőkből álló trió véletlenül rábukkant egy elveszett titkos levélsorozatra, amelyet Mária, skót királynő írt az 1587-es kivégzése előtti években. A hihetetlen, hét évig tartó levelezést olyan sikeresen titkosították, hogy a dokumentumokat egy jelöletlen aktában archiválták, és tévedésből a francia nemzeti könyvtár olasz ügyekkel foglalkozó részébe helyezték.
Vágólapra másolva!

A tudósok eddig rossz helyen keresték

A kutatók csak véletlenül bukkantak rá az 57 levélből álló gyűjteményre. Azonnal egyértelművé vált számukra, hogy egyiknek sincs köze Olaszországhoz. Francia nyelven írták őket, és egy kifinomult, titokzatos szimbólumokon alapuló rejtjelezési rendszert tartalmaznak. Amikor George Lasry kriptográfus és informatikus, Norbert Biermann zeneprofesszor és Satoshi Tomokiyo fizikus végül feltörte a kódot, megdöbbenve tapasztalták, hogy kinek a szavait olvassák.

Ahogy arra emlékeztettek, Stuart Mária 1542-ben született Skócia királynőjeként, élete nagy részét mégis börtönben töltötte: először Skóciában a protestáns forradalmárok, majd Angliában az unokatestvére, I. Erzsébet királynő látta benne a trónt fenyegető veszélyt.

Mária I. Erzsébet angol királynő unokatestvére és legfőbb politikai ellenfele volt, aki ezért jogtalanul 19 évig fogságban tartotta, végül lefejeztette őt Forrás: Wikimedia Commons

Mária katolikus volt és az ő vallását követők úgy vélték, hogy neki kellene vezetnie az országot. Élete során több katolikus lázadási kísérletből kivette a részét, amelyeket erősen rejtjelezett levelekkel támogatott.

Erről a bizonyos levelezésről kiderült, hogy Mária rég elveszett leveleit rejtik Michel de Castelnau de Mauvissière-hez, a 16. század közepén Angliában tartózkodó francia diplomatához, aki ismert katolikus szövetségese volt.

A történészek már régóta gyanították kettőjük szövetségét, a levelek mostanáig azonban nem kerültek elő.

– mondta John Guy, az uralkodó életrajzírója a ScienceAlert online tudományos portálnak, aki „mesésnek" és „irodalmi és történelmi szenzációnak" nevezte a felfedezést. – Mindig is érdekelt, hogy egyszer előkerülnek-e de Castelnau eredeti levelei, amelyeket a rejtjelezés miatt azonosítatlanul elrejtettek valahol a francia nemzeti könyvtárban vagy esetleg valahol máshol; és most megtörtént.

Megköszönte de Castelnau folyamatos támogatását

Mária kommunikációja a külvilággal gyakorlatilag nyílt titoknak számított abban az időben. Még az angol hivatalnokok is tisztában voltak azzal, hogy mire készül, ám a külvilággal való kapcsolatai ennek ellenére sok éven át látszólag biztonságban maradtak, számos levele pedig egyszerűen eltűnt.

A de Castelnau-val váltott levelek összesen több mint 50 ezer szónyi elsődleges anyagot tartalmaznak,

amelyek új betekintést engednek a trónról erőszakosan lemondatott skót királynő személyes nézeteibe, egészségi állapotába, hűségébe és cselszövéseibe.

Egy korábban talált kódolt üzenet Mary és Chateauneuf, a Castelnau utáni londoni francia nagykövet között Forrás: British National Archives

Az uralkodó 1583. április 16-án írt például egy titkosított levelet, amelyben megköszönte de Castelnau folyamatos támogatását:

Nem tudom eléggé megköszönni azt a gondosságot, éberséget és teljesen jóindulatot, amellyel mindent felkarol, ami engem érint. Kérem, hogy továbbra is ezt tegye még erősebben, mint valaha, különösen az említett felszabadításomért, amelyre látom, hogy Anglia királynője igencsak hajlik. Ha ez sikerrel jár, biztosítom arról, hogy amennyire csak tudom, elismertetem nála az Ön jó szolgálatait és azt a kötelezettséget, amelyet a múltból fakadóan érzek Ön iránt." – írta Mária skót királynő.

Mária leveleit azonban nem mindig tartották ilyen titokban. Számtalanszor elfogták őket, vagy egyszerűen visszaküldték neki.

Börtönőrét 1585-ben egy sokkal szigorúbbra cserélték, aki véget vetett minden magánlevelezésének.

Mária 1586-ban megpróbálta visszaszerezni a trónt, ám egy kém került a hálózatába, aki meghiúsította az összeesküvést. Ez végzetesnek bizonyult és a következő évben kivégezték árulásért.

A rejtjelezett szavak tényleges megírásában több ember is részt vett

A Cryptologia tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a de Castelnau-nak címzett, rég elveszettnek hitt üzenetek felfedezése áttörő eredményeket hozhat. Valószínű, hogy Mária utolsó levelei közé tartoznak, bár a kézírás elemzése arra utal, hogy a rejtjelezett szavak tényleges megírásában több ember is részt vett.

Példa egy nemrég talált kódolt üzenetre Mary és Castelnau között Forrás: British National Archives

– írják a kódfejtők. – Emiatt csak előzetes összefoglalókat közöltünk a levelekről, valamint néhány levél teljes reprodukcióját, remélve, hogy kellő ösztönzést adunk a megfelelő szakértelemmel rendelkező történészeknek, hogy mélyreható elemzésbe kezdjenek a tartalmukról.

Hozzátették: abban bíznak, hogy a szakemberek olyan felismeréseket tehetnek, amelyek gazdagíthatják a Mária fogságáról alkotott eddigi képünket.