Február 24-én indítana mentőűrhajót a Nemzetközi Űrállomásra Oroszország

ISS
Az ISS, vagyis a Nemzetközi Űrállomás fotója
Vágólapra másolva!
Oroszország a tervek szerint február 24-én indít mentőűrhajót a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó legénység három tagjáért - értesült az AFP francia hírügynökség a Roszkoszmosz orosz űrügynökségtől.
Vágólapra másolva!

Két hónapja észlelték a szivárgást

A végleges döntést a hamarosan összeülő állami bizottság hozza meg - közölte a Roszkoszmosz illetékese. Előzőleg szombaton a Roszkoszmosz közleményben jelentette be, hogy az űreszközgyártók tanácsa a Szojuz MSz-23 űrhajó bajkonuri indításához február 24-e 1.24 órát javasolta az állami bizottságnak.

Az ISS, vagyis a Nemzetközi Űrállomás fotója Forrás: AFP/-

Az orosz űrhajózási hivatal hétfőn közölte, hogy legkésőbb márciusig elhalasztják a Szojuz MSz-23 indítását,

miután nyomáscsökkenést észleltek

az ISS-en dokkoló Progressz MSz-21 teherűrhajóban. Két hónappal korábban észlelték az első szivárgást azon az űrállomáson dokkoló űrhajón, amely a két orosz kozmonautát és amerikai kollégájukat, Frank Rubiót szállította volna vissza a Földre.

Az ukrajnai háború sem érintette az együttműködést

A Roszkoszmosz január közepén jelentette be, hogy a megrongálódott űrkapszula helyett egy másik űrhajót, a Szojuz MSz-23-at küldi az ISS-re a legénység hazaszállításához.

Egy Szojuz teherűrhajó indítása Forrás: MTI/EPA/NASA/Bill Ingalls

Az ISS az egyike azon ritka területeknek, amelyeken Moszkva és Washington az ukrajnai konfliktus kezdete és az azt követő nemzetközi szankciók óta is együttműködik.

(Forrás: MTI/AFP)