Ezek az idei év legfontosabb hazai trendjei a mindennapi orvoslásban

cukorbetegség
Ha a cukorbeteg elkapja a vírusfertőzést, akkor arra lehet számítani, hogy emelkedni fognak a vércukorértékek. Ennek oka, hogy a fertőzés (vagy más betegség) során felszabaduló hormonok emelik a vércukorszintet, és ezzel egy időben az inzulin is nehezebben tudja kifejteni vércukorszint-csökkentő hatását. Emiatt a koronavírus idején több inzulinra lehet szükség az emelkedett vércukorszint miatt még akkor is, ha a beteg nem tud úgy táplálkozni vagy inni, mint általában. Ennek szükségességét és mértékét azonban minden esetben a szakorvossal kell egyeztetni! Ezt akár távkonzultáció formájában is meg lehet tenni.
Vágólapra másolva!
A mesterséges intelligencia vezérelte diagnosztika és kezelések nemcsak kutatásokban, hanem a klinikákon is egyre inkább a napi rutin részévé válnak a Semmelweis Egyetem orvosainak előrejelzése szerint. A pontosabb és gyorsabb diagnózis felállítása, a célzott és otthon is könnyen alkalmazható terápiák bevezetése mellett klímavédelmi szempontokra is nagyobb figyelmet fordítanak a jövőben az egyes területek szakemberei - írja a Semmelweis Egyetem közleménye.
Vágólapra másolva!

Áttörés a sportolói teljesítmény előrejelzésében

A sportolói teljesítmény mérése és előrejelzése, valamint az edzések optimalizációja olyan kérdések, amelyekre a legtapasztaltabb edzők sem mindig képesek pontos válaszokkal szolgálni. Ilyen dilemmák megoldásához vihet minket közelebb a mesterséges intelligencia. Egy világviszonylatban is egyedi rendszer segítségével, amely a sportkardiológiai és egyéb szűrővizsgálatok többszáz paraméterét veti össze, előrejelezhető lesz a sportolói teljesítmény. Sőt, akár az is, hogy az adott sportoló jó eséllyel világ- vagy olimpiai bajnok lesz-e. A rendszert illetve az ahhoz kapcsolódó tanulmányt idén tervezi publikálni a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája – mondja dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a klinika igazgatója.

Forrás: Pinterest

Megoldás pacemaker-zavarokra

A pacemakeresek ötödét érinti a pumpafunkció romlása miatt kialakuló szívelégtelenség, melynek hatására a szív kevesebb vért képes pumpálni a testbe. Ezeknél a betegeknél szükség lehet az ún. reszinkronizációs terápiára, mely során a meglévő készüléket egy bal kamrai elektródával egészítik ki, így „ellensúlyozva" a jobb kamrai ingerlés hatására csökkent pumpafunkciót. A beavatkozást eddig egyedi döntés alapján végezték, ám a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának kutatása a világon elsőként szolgálhat alapul az irányelvek pontos meghatározására ebben a betegcsoportban.

– mondja dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a klinika igazgatója.

Képillusztráció: Wikipedia

"A mesterséges intelligencia a jövőben társként dolgozik a radiológus mellett, aki így visszatérhet a klasszikus orvosláshoz és a betegekhez"

Ha létezik olyan terület, ahol igazán megéri új eszközökbe fektetni, az az orvosi diagnosztika. Ennek ellenére a következő években inkább szoftver és mesterséges intelligencia alapú alkalmazások térnyerését jósolja a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának vezetője. „Öt éven belül a mesterséges intelligencia (MI) a repetitív feladatok többségét elvégzi a radiológus helyett, aki így közelebb tud kerülni a klasszikus orvosláshoz" – mondja dr. Maurovich Horvát Pál. „A radiológia szerepe megváltozik, sokkal inkább konzultatív szakmává válik, szorosabb lesz a kapcsolat a betegekkel, így éppen az az oldala erősödik, amit a gépek sosem lesznek képesek helyettesíteni." A multidiszciplináris csapatokban, más orvosi területekkel történő együttműködés is a napi rutin részévé válik.

A MI alkalmazása nem áll meg a képek kiértékelésénél – a diagnosztikai lánc minden lépését hatékonyabbá teheti. Előjegyzi a betegeket, segít a képek rekonstruálásban, ami lehetővé teszi, hogy a megszokott jóval kisebb sugárzás érje a beteget, valamint az utólagos értékelést is rövid idő alatt elvégzi. Emellett a betegek számára is érthetővé teszi a leletet, automatikusan generált magyarázó szövegrészekkel és szemléltető ábrákkal.

Forrás: Science Photo Library/SERGII IAREMENKO/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sergii Iaremenko/Science Photo L

Inzulininjekció helyett tabletta 2-es típusú cukorbetegeknek – nemcsak a vércukorszintet, a testsúlyt is csökkenti

2023-ban a fejlődő országokban a cukorbetegek számának további emelkedése várható. A fejlett országokban a betegek száma vélhetően nem emelkedik, részben a jobb diagnosztika, és a prevenciós stratégiák fokozatos érvényesülése miatt. Mivel a cukorbetegek 90%-át kitevő 2-es típusú cukorbetegek durván 90%-a túlsúlyos, egyre nagyobb szerepet kap az elhízás mérséklése. A súlygyarapodást fokozó inzulin helyett a legkorszerűbb kezelések azokat a gyógyszereket helyezik előtérbe, melyekkel az inzulin adása késleltethető vagy kiváltható. Ide tartoznak az ún. GLP-1 (glucagon-like peptid) receptor agonisták és SGLT-2 gátlók (sodium glucose cotransporter 2 inhibitor). E két gyógyszercsoport képviselői a testsúlyt is csökkentik, ez a hatás kifejezettebb a GLP-1 receptor agonisták esetében, és kimondottan előnyös a 2-es típusú cukorbetegek esetében. "A GLP-1-receptor antagonisták sok olyan betegnek adhatók, akiket korábban inzulinnal kezeltünk" – mondja dr. Kempler Péter, egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika munkatársa.

Forrás: Science Photo Library/Ian Hooton

Csökken a sürgősségi ellátás ökológiai lábnyoma

A klímaváltozás (hőhullám, kiszámíthatatlan időjárási helyzetek) egészségügyi hatásaira való készülés mellett az ellátás környezetterhelését csökkentő törekvések szintén nagyobb teret nyernek. „A gyermeksürgősségbe nagyon sok gyerek érkezik hányás- és hasmenés panasszal. Évek óta alkalmazunk egy protokollt, ami ennek egyszeri kezeléséből és a hozzátartozó elektrolit ital szájon át történő beadásából áll" – dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem Gyermekklinika Sürgősségi Osztályának főorvosa. Így nemcsak a kórházba felvett és infúzióra szoruló gyerekek számát tudják csökkenteni, hanem ökológiai lábnyomukat, mivel nem használnak kanült, infúziót és infúziószereléket. A pozitív környezeti hatás mellett azt is jelenti, hogy a gyerekeknek nem kell fájdalmat átélniük, és ellátási kapacitásaikat más betegekre tudják irányítani.

– mondja dr. Krivácsy Péter.

Tudatos jelenlét és önszabályozás – két kulcstéma a pszichológiában 2023-ban

A jövőre való felkészülés képessége is elengedhetetlen a boldoguláshoz, amiben a rezilienciának – a rugalmas megküzdésnek – kulcsszerepe van. A "jövőképesség" nagymértékben függ attól is, ki mennyire van tudatában az őt befolyásoló médiahatásoknak. „Tudjuk, hogy a média befolyásol minket, ám azzal kevésbé vagyunk tisztában, milyen mértékben hat közérzetünkre, kapcsolatainkra, döntéseinkre" – mondja dr. Perczel-Forintos Dóra, a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszék és Szakambulancia tanszékvezetője. Erre adhat választ a tudatos jelenlét, angolul mindfulness, ami segít, hogy reálisabban és pozitívabban álljunk a valósághoz, s melynek térnyerése a következő években biztosan folytatódik.

A mentális jóllét egy másik kulcsa az önszabályozás. A gyereknevelés különösen jó példa erre, amit a 20. század első felének szigora után most a 21. században a szabályok szinte teljes elhagyása jellemez. „Emiatt a mostani fiatal szülők többsége nem éli meg örömtelinek a kisgyerekes időszakot, mert életüket szinte teljesen a gyerekek igényeinek rendelik alá."

Nagyobb figyelem az alvászavarok kezelésére

2023-ban számos területen várható jelentős előrelépés a tüdőbetegségek kezelésében. Tüdőgyógyászati onkológiában a korai tüdőrák kezelésében a részletesebb genetikai profil ismeretében újabb immunterápia és a célzott terápia bevezetése várható. Obstruktív tüdőbetegségek – asztma és COPD – területén további biológiai terápiák bevezetése valószínű. Interstitialis tüdőbetegségek korai felismerésében a nagy felbontású photon-counting CT, a szűrésekben az alacsony vagy csökkentett sugárzású ún. low-dose CT szerepe nő, melyek a hagyományos mellkasröntgennél részletesebben határozzák meg a tüdő állapot. Hiánypótló előretörés várható a tüdőfibrózisok mellett észlelhető pulmonális hipertónia – a tüdőben fellépő magas vérnyomás, és ennek következtében kialakuló súlyos légszomj vagy szívelégtelenség- inhalációs kezelésével.

Forrás: Pinterest

Az alvászavarok jelentősége a koronavírus pandémia hatására tovább nőtt – a felnőtt lakosság tízezrei küzdenek továbbra is alvásproblémákkal.

– mondja dr. Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója.

„A tüdőgyulladások kezelésére továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk: a SARS-CoV2 tekintetében új, hatékony és orális terápiák (pl. otthon szedhető) bevezetése szükséges hazánkban is, illetve készülni kell az influenza és egyéb légúti vírusos fertőzések térhódítására." Ennek részeként a klinika munkacsoportjai továbbra vizsgálják az inhalációval tüdőbe kerülő részecskéket (pld. gyógyszerek, légszennyezés, kórokozókat szállító aerosolok).