Születési rendellenességeket is okozhatnak a műanyagok

műanyag, műanyagszennyezés
A műanyagok hatásának elemzése aránytalan hatásokat talált a part menti és az óceánoktól függő közösségekre, miközben a termelésben dolgozók fokozottan ki vannak téve számos betegség kockázatának
Vágólapra másolva!
A műanyagok széleskörű egészségügyi hatásokért, köztük rákos megbetegedésekért, tüdőbetegségekért és születési rendellenességekért felelősek, derül ki a műanyagok egészségügyi veszélyeinek első elemzéséből, amely a teljes életciklusuk során - a gyártáshoz történő kitermeléstől a hulladéklerakókba és az óceánokba történő lerakásig - vizsgálja a műanyagok egészségkárosító hatását.
Vágólapra másolva!

Fő mozgatórugója a globális műanyaggyártás

A Boston College Global Observatory on Planetary Health (a bolygó egészségének globális megfigyelőközpontja) által az ausztrál Minderoo Alapítvánnyal és a Centre Scientifique de Monacó szervezettel együttműködve vezetett vizsgálat megállapította, hogy „a műanyaggyártás, a -felhasználás és -elhelyezés jelenlegi mintái nem fenntarthatóak, és jelentős károkat okoznak az emberi egészségnek, valamint mély társadalmi igazságtalanságokért felelősek".

– állapította meg az Annals of Global Health című orvosi folyóiratban közzétett elemzés, amit a The Guardian online portál idéz. – A műanyagok ártalmait tovább növeli a visszanyerés és az újrahasznosítás alacsony aránya, valamint a műanyaghulladék hosszú ideig tartó fennmaradása a környezetben.

A műanyagok hatásának elemzése aránytalan hatásokat talált a part menti és az óceánoktól függő közösségekre, miközben a termelésben dolgozók fokozottan ki vannak téve számos betegség kockázatának Forrás: Munir Uz Zaman/AFP/Getty Images

A jelentés megállapította, hogy a műanyaggyártáshoz szükséges fosszilis szén alapanyagokat kitermelő szénbányászok, olajmunkások és gázmezőkön dolgozók, valamint a műanyaggyártásban dolgozók különösen ki vannak téve a műanyagszennyezés okozta kockázatoknak.

Ezek a munkavállalók a dokumentum szerint „fokozott kockázatú halálozást szenvednek el a traumás sérülések ... szilikózis, szív- és érrendszeri betegségek, krónikus obstruktív tüdőbetegség és tüdőrák miatt.

Hozzátették: a műanyaggyártásban dolgozókat fokozottan fenyegeti a leukémia, a limfóma, az agydaganat, a mellrák, a mezotelióma (a mellhártya rosszindulatú daganata) és a csökkent náluk termékenység, miközben születési rendellenességeket is tapasztaltak. A jelentés szerint a műanyagok újrahasznosítását végző munkásoknál is megnövekedett a szív- és érrendszeri betegségek, a mérgező fémmérgezés, a neuropátia és a tüdőrák aránya.

Globális műanyag-egyezmény összeállítását javasolják

Eközben a műanyaggyártó és hulladéklerakó telepekkel szomszédos települések lakói körében megnőtt a koraszülések, az alacsony születési súlyok, az asztma, a gyermekkori leukémia, a szív- és érrendszeri betegségek, a krónikus obstruktív tüdőbetegség és a tüdőrák kockázata. A jelentés arra a bizonyítékra hivatkozott, hogy

az anyaméhben lévő csecsemők és a kisgyermekek különösen nagy kockázatnak vannak kitéve.

A Srí Lanka-i haditengerészet személyzete a történetének legnagyobb műanyagszennyezése során, az X-Press Pearl konténerhajó katasztrófája miatt takarít meg egy tengerpartot Forrás: Chamila Karunarathne/EPA

A dokumentumot összeállító szakemberek egyfajta globális műanyag-egyezmény összeállítását javasolják a műanyagok gyártásának és használatának ellenőrzésére, valamint a műanyagok partmenti és óceánoktól függő közösségekre, valamint a nagy kockázatú iparágakban dolgozókra gyakorolt aránytalan egészségügyi és környezeti hatásainak csökkentésére. A szerzők azt írják, hogy

bármilyen szerződés is születik, annak összhangban kell lennie az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlésén 2022 márciusában meghatározott mandátummal.

A határozatot a 2015-ös párizsi megállapodás óta a legnagyobb klímamegállapodásként emlegetik a szakmában, amely során a világ 173 országának vezetői, környezetvédelmi miniszterei és más képviselői állapodtak meg egy jogilag kötelező erejű műanyag-egyezmény kidolgozásában, amit sokan „valóban történelmi pillanatnak" neveztek.

Az elfogadott határozat a műanyagok „teljes életciklusát" lefedő szerződés megkötését szorgalmazza a következő két évben.

Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek: az 1950 és 2017 között előállított 9,2 milliárd tonnára becsült műanyagból megközelítőleg 7 milliárd ma már hulladék. Ennek a hulladéknak körülbelül 75 százaléka vagy hulladéklerakókba kerül, vagy szárazföldi és vízi környezetben, illetve ökoszisztémákban halmozódik fel. A megállapodást a többen „Föld bolygó győzelmének" nevezték az egyszer használatos műanyagok felett.

Műanyag pellet egy partra mosódott, elpusztult halban a Wellawatta közelében, Srí Lankában Forrás: Saman Abesiriwardana/Pacific Press/Rex/Shutterstock

– mondta Frank Seebacher, a Sydney-i Egyetem Élet- és Környezettudományi Karának (University of Sydney's School of Life and Environmental Sciences) biológiaprofesszora, aki egyetértett azzal, hogy kötelező érvényű szerződésre van szükség.

Az emberek meglehetősen sok műanyagot fogyasztanak

A tudósok szerint jelenleg több mint 170 tonna műanyag részecske lebeghet az óceánokban. A jelentés közben emlékeztet arra is, hogy a szakirodalomban egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet a műanyagokkal való jobb gazdálkodásra, különösen azért, mert

a műanyagfelhasználás nagy része szükségtelen (például az egyszer használatos műanyag és a csomagolás) és könnyen helyettesíthető.

Úgy tűnik, hogy ez az új tanulmány újszerű, értékes hozzájárulást jelenthet azáltal, hogy a rendelkezésre álló irodalmat konkrét ajánlások sorozatába foglalja össze.

A tengerbe került műanyag hulladék legnagyobb része a parti övben halmozódik fel Forrás: Kevin O'Brien, PMDP

– mutatott rá Andreas Suhrbier professzor, a brisbane-i QIMR Berghofer gyulladásbiológiai csoportjának vezetője. – Becslések szerint ez hetente egy hitelkártya értékű műanyag lehet, általában mikroműanyagok formájában.

Hozzátette: sajnos, a jó orvosi kutatások mennyisége ezen a téren nagyon korlátozott. A professzor ehhez kapcsolódva több kérdést is feltett.

Milyen közvetlen káros hatásai vannak az emberi egészségre az ilyen műanyagfogyasztásnak? Milyen betegségeket súlyosbíthat az ilyen típusú műanyagfogyasztás? A lakosságon belül kik lehetnek a legveszélyeztetettebb helyzetben?

A műanyagszennyezés globális méreteket öltött Forrás: Science Photo Library via AFP/ROBERT BROOK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Robert Brook/Science Photo Libra

A jelentés szerint a mikroműanyag-fogyasztás egészségügyi hatásaira vonatkozó kérdésekre nehéz válaszolni célzott kutatási finanszírozás és néhány jól megalapozott tanulmány nélkül,

amelyek ok-okozati összefüggést állapítanak meg a mikroműanyag-fogyasztás és a betegségek vagy rendellenességek között.