Elpusztíthatatlan halálos baktérium fejlődhet ki az emberben

Escherichia coli bacteria, illustration 3 dimensional 3d artwork bacteria bacterial bacteriology bacterium biological digitally generated e coli escherichia flagella nobody rod shaped three peritonitis diarrhea infection normal microbiota coliform colifor
Escherichia coli bacteria, computer illustration. E. coli is a rod- shaped bacterium (bacillus). Its cell membrane is covered in fine filaments called pili or fimbriae. Hair-like structures called flagella at the rear of each bacterium provide propulsion to make it move. E. coli is a normal component of the intestinal bacterial flora, but under certain conditions some strains can cause severe infections such as gastroenteritis. (Photo by KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRA / KKO / Science Photo Library via AFP)
Vágólapra másolva!
Közismert, hogy az antibiotikumok túlzott használata segíti a gyógyszerekre rezisztens kórokozók kialakulását. Egy új kutatás szerint azonban nem ilyen egyszerű a helyzet, és azokban az emberekben is kialakulhatnak ellenálló baktériumok, akik egyébként az utóbbi időben nem nyúltak antibiotikumokhoz. De mi lehet ennek az oka? Ezt vizsgálta egy kutatócsoport, és meglepő válaszokat talált.
Vágólapra másolva!

A brit Earlham Intézet és Quadram Intézet tanulmánya kimutatta, hogy a szervezetbe vagy a testre kerülő baktériumok bármelyike gyógyszer-rezisztenssé válhat, elég, ha a közelünkben olyan emberek élnek, akik rendszeresen antibiotikumokat használnak.

"Még egy egészséges embert is, aki nem szedett antibiotikumot a közelmúltban, folyamatosan mikroorganizmusokkal bombázzák azok az emberek vagy háziállatok, akikkel érintkezik. Ez a folyamat ahhoz vezet, hogy a rezisztenciagének beépülnek a saját mikrobiótájába" – mondja Chris Quince, az Earlham Intézet és a Quadram Intézet szakértője.

Quince szerint ha sok antibiotikum-használó él a közelünkben, nagyobb az esélye, hogy a bennünk élő mikrobákba rezisztenciagének ágyazódnak.

Forrás: Origo

Az immunrendszer meghatározó része, a bélmikrobiom

Az antibiotikum egyik nem kívánt mellékhatása, hogy a szervezet mikrobiomjának károsításán túl növeli a különböző baktériumtörzsek között a rezisztenciagének átadásának gyakoriságát.

Az antimikrobiális rezisztenciával foglalkozó tanulmányok többnyire az emberi fertőzéseket okozó mikroorganizmusok ellenálló képességére összpontosítanak. A mikrobák azonban mindenütt jelen vannak az emberi szervezetben, és túlnyomó többségük ártalmatlan, sőt, sokuk kifejezetten hasznosnak minősül.

Mivel az antibiotikum-rezisztens gének könnyen továbbadódnak, az antibiotikumok használata a teljes mikrobiomra hatással lehet, nem csak az elpusztítani kívánt kórokozókra. A rezisztom – vagyis azoknak a rezisztenciagéneknek az összessége, amik a mikrobiótában megtalálhatók – ezért fontos kutatási területnek számít.

"A szervezetünk folyamatosan importálja és exportálja a mikrobákat és a kórokozó törzseket. Ezek a törzsek maguk is géneket fogadnak és adnak át, ami azt jelenti, hogy az antimikrobiális rezisztencia kérdését mikro- és makroszinten egyaránt kezelni kell" - magyarázza Quince.

Bár az egészségi állapotunkat a teljes mikrobiom meghatározza, az emésztőrendszer mikroba-közösségének különösen nagy a szerepe, mivel alapvetően befolyásolja az emésztést és az immunrendszer működését.

Az ember emésztőrendszere valóságos paradicsom a mikrobák milliónyi fajtájának, több mikroba található itt, mint a szervezet többi részében. A tanulmány szerzői ezért azt feltételezték, hogy a bélben élő mikrobák jelentős mértékben hozzájárulhatnak az antimikrobiális rezisztenciához.

A bél mikrobiomja (illusztráció) Forrás: Science Photo Library via AFP/CHRISTOPH BURGSTEDT/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Christoph Burgstedt/Science Phot

A kutatás menete

A kutatócsoport 3096 bélmikrobiom-mintát elemzett 14 különböző országból származó emberektől, hogy többet tudjanak meg az antimikrobiális szereknek a bélmikrobiomra gyakorolt hatásairól; olyan emberektől származó mintákra összpontosítottak, akik valószínűleg nem szednek antibiotikumokat, hogy a bélmikrobiom tiszta génprofilját kapják.

Annak érdekében, hogy megtudják, hogyan kerülnek át az antimikrobiális rezisztencia génjei mikrobáról kórokozóra, a kutatók gondosan összevetették a mintákból származó adatokat a Comprehensive Antibiotic Resistance Database (Átfogó Antibiotikum-rezisztencia Adatbázis) nevű közegészségügyi forrással. Ez utóbbi egy olyan adatbázis, amely tartalmazza az ismert rezisztenciagéneket.

Korábbi kutatások már megállapították, hogy az antimikrobiális rezisztenciagén (ARG) profilok között jelentős különbségek vannak a különböző országokban. Ezúttal pedig az antibiotikumokat nem szedő emberek vizsgálatával figyeltek meg érdekes tendenciákat.

– állapította meg Quince.

A kiterjedt antibiotikum-használat tehát azt idézheti elő, hogy az antimikrobiális rezisztenciagének az egész populációban elterjedtek, nem csak a közvetlenül kitett emberek körében. A kutatók azt javasolják, hogy a további tanulmányok ennek több országban történő vizsgálatára és a közegészségügyi stratégiákra összpontosíthatnának.

Illusztráció Forrás: Science Photo Library via AFP/ARTUR PLAWGO / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Artur Plawgo / Science Photo Lib

Egyre súlyosabb a nemzetközi helyzet

A kutatások szerint az antimikrobiális rezisztencia évente több ezer európait öl meg, a jövőben pedig a helyzet csak még rosszabb lesz. Riasztó adat, hogy 2019-ben világszerte a harmadik vezető halálozási ok az antimikrobiális rezisztencia volt, amely összesen 4,95 millió ember haláláért volt felelős.

- mondja Falk Hildebrand, az Earlham Intézet és a Quadram Intézet bioinformatikusa.

A teljes tanulmány a Nature Communications című tudományos folyóiratban olvasható.