Tények a Hármashatár-hegyi reptéren történt fakivágásokkal kapcsolatban

Hármashatár-hegyi reptér
Hármashatár-hegyi reptér
Vágólapra másolva!
A Hármashatár-hegyi reptér környékén élők az elmúlt időszakban számos, a reptér szélén álló fák kivágásának célját találgató bejelentést küldtek a Pilisi Parkerdőnek. - írja a Pilisi Parkerdő Zrt. honlapján.
Vágólapra másolva!

A Hármashatár-hegyi reptér környékén élők az elmúlt időszakban számos, a reptér szélén álló fák kivágásának célját találgató bejelentést küldtek a Pilisi Parkerdőnek. Az erdőgazdaság a terület vagyonkezelőjeként – a repteret bérlő Műegyetemi Sportrepülő Egyesülettel együtt – fel kívánja hívni a figyelmet, hogy valótlan híresztelés, hogy a fák kivágására a reptér meghosszabbítása miatt került sor. Szintén valótlan híresztelés, hogy a fák kivágásának oka azok betegsége.

A munkálatokkal érintett terület besorolása művelésből kivont reptér (tehát nem erdő), és a munkálatok célja a légiközlekedés biztonságának fenntartása.

Hármashatár-hegyi reptér Forrás: https://parkerdo.hu/parkerdo/tenyek-harmashatar-hegyi-repteren-tortent-fakivagasokkal-kapcsolatban/

A Hármashatár-hegyi repülőteret üzemeltető Műegyetemi Sportrepülő Egyesületet a közelmúltban a Léginavigációs És Repülőtéri Hatósági Főosztály határozatban szólította fel, hogy távolítsa el azokat a fákat, melyek az elmúlt évtizedek alatt belenőttek a fel- és leszálló repülőgépek akadálysíkjába. A munkálatokat megelőzően, tekintettel a természeti értékek védelmére, a Pilisi Parkerdő Zrt. a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékkezelési Főosztályával, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával és az Egyesülettel közös terepbejárást tartott. A bejárást követően a Kormányhivatal a fakitermelést 2023. január 31-i határozatában engedélyezte, amely alapján megtörténtek a szükséges beavatkozások.

A fakitermeléssel járó feladatok márciusban véget értek, a költési és vegetációs időszak kezdete előtt.

(Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.: https://parkerdo.hu/)