Elképesztő, soha nem látott képek a Titanic roncsairól, nagy titkok derülhetnek ki

Titanic
A Titanic orrszekciójáról digitális letapogatással készített panorámafelvétel
Vágólapra másolva!
Közzétették azt az első digitális letapogatással készített panorámafelvétel sorozatot, amely minden korábbinál részletesebben és nagyobb felbontásban mutatja meg a világtörténelem leghíresebb óceánjárója, az első útján 1912. április 15-én hajnalban mélybe merült Titanic roncsát. A 3D-s panorámaképek olyan tűéles felbontásban mutatják meg a roncs egyes szekcióit, mintha csak kiemelték volna a Titanicot a 3 861 méteres mélységben lévő hullámsírjából.
Vágólapra másolva!


Soha ilyen részletesen és egybefüggően nem volt még látható a Titanic roncsa

"Még mindig vannak kérdések, alapvető kérdések, amelyekre választ kell adni a hajóval kapcsolatban" - nyilatkozta Parks Stephenson Titanic-szakértő a BBC News-nak. A szakértő azt is elmondta, hogy a különleges technikával hosszú, alapos munka eredményeként elkészült, és a maga nemében páratlan képsorozat nagy lépés a Titanic történetének konkrét bizonyítékokon, nem pedig spekulációkon alapuló további kutatásában.

A Titanic orrszekciójáról digitális letapogatással készített panorámafelvétel Forrás: Atlantic Productions/Magellan

A Titanic roncsát csak a legendás óceánjáró elsüllyedése után 73 évvel később, 1985. szeptember elsején találta meg a Jean-Louis Michel és Robert D. Ballard vezette francia-amerikai mélytengeri kutatóexpedíció. A felfedezés óta számos expedíció járt a mélyben, hogy feltárja a Titanic roncsát.

Jean-Louis Michel (a kép bal szélén, sárga overallban) és Robert D. Ballard (jobbról a második baseballsapkában és kék ruhában) a Titanic roncsának felfedezése után, 1985. szeptember elsején Forrás: Pinterest

Amikor a Titanic elsüllyedt, a hajó a harmadik kémény magasságában kettétört. Ez az oka, hogy az orrszekció, ami nagyjából a hajótörzs kétharmadát teszi ki, valamint a tatrész

egymástól igen messze, 800 méter távolságra fekszenek a mélytengeri fenéksíkságon.

A közel négy kilométeres mélységben (egész pontosan 3 861 méter mélyen) a fény nélküli abisszális zónában fekvő roncsról az eddigi expedíciók csak pillanatfelvételeket tudtak készíteni, de olyan sorozat még nem készült, ami teljes egészében mutatná be a pusztuló roncsot.

A 3 871 méteres mélységben fekvő orrszekció panorámaképe Forrás: Atlantic Productions/Magellan

Az új, fejlett technológiával elkészített szkennelt panorámafotók az egész roncsot bemutatják, beleértve a Titanic orr, illetve tatszekcióját, valamint a két nagy egység között húzódó törmelékmezőt is.

Több mint hétszázezer felvétel készült csaknem négy kilométeres mélységben

A szkennelési munkákat 2022 nyarán a Magellan Ltd., egy mélytengeri térképészeti cég végezte el, valamint az Atlantic Productions, akik dokumentumfilmet készítenek a projektről. A felvételeket készítő mélytengeri merülőeszközök, amelyeket egy felszíni kutatóhajó fedélzetéről irányítottak, összesen 200 órát töltöttek odalent a roncs hosszanti és széltében való felmérése, illetve feltérképezése során.

A tatszekció tűéles felvétele. A tatrész 800 méterre fekszik a nagyobb orrszekciótól Forrás: Atlantic Productions/Magellan

Több mint 700 ezer képet rögzítettek minden szögből, így az eddigi legpontosabb 3D-s rekonstrukciót készíthették el a Titanic roncsáról. A Magellán Ltd. tudományos főmunkatársa, Gerhard Seiffert, aki az expedíció tervezését vezette, azt nyilatkozta, hogy ez volt a legnagyobb víz alatti szkennelési projekt, amelyet valaha is vállalt. "A közel 4000 méteres mélység komoly kihívást jelent, és a munkát áramlatok is nehezítik, továbbá nem szabad semmihez hozzáérni, hogy ne sértsük meg az igencsak meggyengült roncsot" – magyarázta a nehézségeket Gerhard Seiffert.

Amikor a leszakadt orrszekció az óceáni aljzatnak csapódott, a híd és az orrfedélzet vonalában megtört hajótörzs, az orr pedig mélyen belefúródott mélytengeri üledékbe Forrás: Atlantic Productions/Magellan

"A másik kihívás pedig az volt, hogy minden négyzetcentimétert fel kellett térképezni - még az érdektelennek látszó részeket is-, mint például a törmelékmezőn a mélytengeri iszapba süppedt apró tárgyakat ellepő üledéket" – fűzte hozzá a szakértő. A szkennelés megmutatja a hajó méretarányát, valamint felfed néhány olyan apró részletet is, mint amilyen az egyik hajócsavaron felfedezett sorozatszám.

Az egyik bronz hajócsavaron jól kivehető a gyártási sorszám Forrás: Atlantic Productions/Magellan

A vasfaló baktériumtelepek keletkeztette rozsdacseppkővel borított orr még több mint 100 évvel a hajó elsüllyedés után is azonnal felismerhető. Az orr felett húzódó csónakfedélzeten tátongó nagy lyuk pedig bepillantást enged abba az üres térbe, ahol egykor a híres nagy faragott falépcső állt. A súlyosan összeroncsolódott tatrész azonban egy nehezen áttekinthető kaotikus „fémzavar".

A Titanic 1912. április 15-én hajnali 2 óra 20 perckor merült a mélybe. A hajó az elsüllyedés pillanatában a harmadik kémény vonalában kettétört Forrás: Ken Marschall

Amikor a Titanic orrszekciója a tatfedélzettől elszakadva süllyedni kezdett, már teljesen elöntötte víz. Ezzel szemben tat még nagyjából egy percig függőlegesen lebegett az óceán felszínén, majd mikor egyre mélyebbre süllyedt, a belsejében megrekedt levegő a nyomásnövekedés miatt robbanásszerűen távozott, valósággal szétvetve a tatrészt.

Úgy láthatjuk a roncsot, ahogyan egy mélytengeri merülőegységből sem láthatnánk

A környező törmelékmezőn különféle tárgyak vannak szétszóródva, köztük a hajó díszes fémtárgyai, szobrok, de még bontatlan pezsgősüvegek is. Személyes tárgyakat is látni ugyanitt, köztük több tucat cipőt, amelyek a szürkés, okkersárgás színű mélytengeri üledékkel borított aljzaton nyugszanak.

A cipők egy-egy holttest helyét jelzik.

Mivel a Titanic az úgynevezett karbonátkompenzációs mélységhatár alatt fekszik, ezért nem lehet emberi maradványokat találni a roncsai között.

A törmelékmezőn látható tengerészcsizma egy matróz egykori holttestének a helyét jelzi Forrás: RMS Titanic Inc.

Erről korábban már részletesebben is írtunk, ami itt olvasható el. Parks Stephenson, aki sok éven át tanulmányozta a Titanicot, azt mondta, hogy szabályosan lenyűgözte, amikor először meglátta a roncsról készített szkenneléseket.

"Ez lehetővé teszi teszi, hogy úgy lássuk a roncsot, ahogyan soha nem láthatnánk még a mélytengeri kutatóegységből sem, mert egészében, teljes kontextusában válik láthatóvá. És amit most megmutatunk, az a roncs valódi állapota "- kommentálta Parks Stephenson az elvégzett munka jelentőségét.

A kaotikus tatszekció panorámaképe. Középen jobbra jól látszik az egyik hajócsavar Forrás: Atlantic Productions/Magellan

Stephenson szerint a szkennelések tanulmányozása új betekintést nyújthat abba, hogy mi is történt valójában a Titanickal 1912. április 15-ének végzetes éjszakáján.

– vázolja a Titanic-szakértő. Azt is hozzáfűzte, hogy a tatról készített rendkívül részletes felvételek lehetővé teszik annak jobb megértését, hogy milyen mechanikai erők léptek fel, amikor a hajótest az óceánfenéknek ütközött.

A tat oldalról készített panorámafotója Forrás: Atlantic Productions/Magellan

A Titanic roncsa a vasfaló baktériumok romboló tevékenysége, a rendkívül nagy hidrosztatikus nyomás deformáló ereje és a tengervíz kemizmusának pusztítása miatt évről évre egyre rosszabb állapotba kerül. A Titanic kutatásával foglalkozó történészek és más szakértők ezért pontosan tudják, hogy egyre kevesebb idő marad a roncs tanulmányozására, és a katasztrófa eddig még nem tisztázott részleteinek a feltárására. Ezért is számít dokumentumértékűnek ez a maga nemében páratlan panorámafelvétel sorozat.

(Forrás: BBC News)