Áttörő tanulmány kiderítette, hogy a szupermasszív dinoszauruszok hogy lettek olyan nagyok

szauropodák, dinoszaurusz
A szauropodák voltak a Földön élő valaha volt legnagyobb állatokDr. Michael D"Emic, az Adelphi biológus professzora felfedezte, hogy az egyes szauropoda fajok nem 1-2-szer változtatták méretüket az evolúciós történelem során, hanem valójában 36-szor növekedtek a 100 millió év alatt.
Vágólapra másolva!
A szauropodák voltak a Földön élő valaha volt legnagyobb állatok - egy új tanulmány feltárta evolúciós utazásukat. - írja a BBC Science Focus.
Vágólapra másolva!

Régen, amikor őseink a történelemelőtti erdők talaján csúszó patkányok voltak, szuperóriás dinoszauruszok legelték a fák tetejét - de hogy és mikor Az Adelphi Egyetem paleontológusai kiszámolták, hogy a szauropodák kivételes mértre nőttek, így ki tudták tölteni az elérhető réseket - és tették ezt úgy hogy többszörösre nőttek, mint korábban vélték.

Dr. Michael D"Emic, az Adelphi biológus professzora felfedezte, hogy az egyes szauropoda fajok nem 1-2-szer változtatták méretüket az evolúciós történelem során, hanem valójában 36-szor növekedtek a 100 millió év alatt.

A BBC Science Focusnak elmondta, hogy nincs kulcs faktor, esemény, vagy evolúciós újítás, ami ahhoz vezetett, hogy a szauropodák a legnagyobb állatokká lettek a Földön. Ehelyett, úgy tűnik, hogy a megfelelő hely, megfelelő idő, megfelelő körülmények okozták.

Mindegyik szauropoda ökológiailag különbözőött egymástól, különböző fogakkal, fejjel, és testtel. Ez azt mutatja, hogy mindegyikük képes volt találni egy formát, ahol élni tudtak anélkül, hogy versengtek volna egymással.

A Current Biology magazinban publikált tanulmány cáfolja azt az elméletet, hogy az állatok mérete az idők folyamán növekedett - ehelyett azt mutatja, hogy a szauropodák már evolúciós utazásuk elején óriások voltak. D"Emic ezt úgy számolta ki, hogy végtag méreteik alapján megbecsülte 200 szauropoda faj testtömegét, majd feltérképezte ezek tömegét a csoport elvolúciós fájára.

A szauropodák voltak a Földön élő valaha volt legnagyobb állatokDr. Michael D"Emic, az Adelphi biológus professzora felfedezte, hogy az egyes szauropoda fajok nem 1-2-szer változtatták méretüket az evolúciós történelem során, hanem valójában 36-szor növekedtek a 100 millió év alatt. Forrás: https://www.sciencefocus.com/news/how-sauropod-dinosaurs-got-big/

A tanulmány azt mutatja, hogy minden egyes új megjelenő szauropoda családdal, legalább egy családfa függetlenül szuperóriássá vált. Az egyi kezek közül az ikonikus hosszúnyakú Brachiosaurus, am i30 méter hosszúra nőtt, valamint a vaskos 21 méter hosszú Apatosaurus.

Az első szauropodák körülbelül 6 méter hosszúak és körülbelül 800 kilogramosak voltak (körülbelül mint egy átlagos orrszarvú). A legnagyobb több, mint 30 méteresre nőtt, mint a Brachiosaurus, és 60.000 kilogram súlyú volt (körülbelül mint 15 afrikai elefánt). Ez olyan, mintha az emberek magasságuk 5-szörösére, vagy súlyuk 75-szörösére nőnének.

D'Emic azt mondja, fontos megjegyezni, hogy néhány szauropoda kisebbre nőtt - a legkisebb körülbelül 4.6 méter hosszú lehetett és alig egy bika súlyú.

A kutatás következő lépése annak magyarázata lesz, hogy bizonyos családfák miért lettek szuperóriások, míg mások nem.

A szauropodák más fajokkal összehasonlítva, balról jobbra: a legnagyobb kacsacsőrű dinoszaurusz, T.rex, szauropoda, a két legnagyobb ismert szárazföldi emlős (egy viszonylag modern orrszarvú és egy viszonylag modern elefánt), és végül egy modern világrekord afrikai elefánt méretre. Forrás: https://www.sciencefocus.com/news/how-sauropod-dinosaurs-got-big/

Nincs szárazföldi emlős vagy más dioszaurusz, melyek megközelítették a szauropodák nagyságát. A dinoszauruszokat eltörlő kihalási esemény után az emlősök gyorsabb nagyobb testméretre nőttek - de ez megállt a hatalmas mamutnál.

D'Emic azt mondta a BBC Science Focusnak, hogy az emberek általában azt gondolják, hogy az emlősök fejlettebbek a dinoszauruszoknál evolúciós értelemben -- mégis, a dinoszauruszok a kihalás szimbólumai. Ezért ironikus, hogy a szauropodák hüllőbb jellemzője tette lehetővé valószínűleg, hogy a Földön járó valaha volt legnagyobb állatokká váljanak.

Néhány tény a szauropodákról:

- A szauropodáknak levegővel töltött testük volt, hogy nagyobbak legyenek tömeg nélkül - ez a légzésüket is hatékonyabbá tette

- Tojást raktak: kevesebbet töltöttek a neveléssel, így több energiájuk volt növekedni

- Nem úgy mint a velociraptorok, a szauropodáknak kis fogaik voltak és jó belük. Ez azt jelenti, hogy kevesebbet rághattak és fermentálták a saját táplálékukat - ezzel időt spóroltak és hatékonyan feldolgozták a táplálékot, így sokat tudtak enni anélkül. Hogy túl sokat mozogtak volna. Valamint kisebb fej egyenlő hosszabb nyak.

(Forrás: BBC Science Focus: https://www.sciencefocus.com/)