A tudósok találtak valamit, ami enyhíti a nappali álmosságot

fáradtság
A fáradtság miatt mondanak le sokan az egészségesebb életrendről
Vágólapra másolva!
Sokunknak ismerős lehet a délutáni lomhaság és letargia érzése, de az obstruktív alvási apnoéban (OSA) szenvedők számára a probléma még súlyosabb. Szerencsére a kutatók most azonosítottak egy olyan gyógyszert, amely jó eséllyel segíthet. És nem, nem eszpresszó formájában kapható.
Vágólapra másolva!

Az alvási apnoéban szenvedők túlzott nappali álmosságot (EDS) tapasztalnak, ami súlyosan befolyásolhatja a mindennapi életüket. Ez azt jelenti, hogy nem túl ideális időpontokban – például vezetés vagy evés közben – éreznek elsöprő késztetést az alvásra, és gyakran küzdenek az egyszerű feladatok elvégzésével.

Bár a betegek számára a pozitív légúti nyomású maszk (PAP) alapfelszerelést jelent, ami segíthet a tüdő sűrített levegővel történő éjszakai támogatásában, ez nem mindig szünteti meg az EDS-t. Ennek eredményeképpen a szakértők olyan gyógyszerek azonosításán dolgoznak, amelyek segíthetnek.

– mondta Tyler Pitre belgyógyász, a kanadai McMaster Egyetem rezidens orvosa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A hirtelen jött fáradtság érzése sokak életét keseríti meg Forrás: Pinterest

Pitre és munkatársai 14 korábbi klinikai vizsgálatot tekintettek át, ahol három fáradtság elleni gyógyszer: a szolriamfetol, az armodafinil-modafinil és a pitolisant összehasonlító hatékonyságát vizsgálták. Mindhárom hatásosabb volt az EDS elleni küzdelemben, mint a placebók, ám különböző mértékben.

A szakemberek összesítették a 14 vizsgálat adatait, ahol azt találták, hogy a szolriamfetol nyújtotta a legnagyobb statisztikai különbséget a placebóval szemben az ébrenlét tekintetében.

Az Annals of Internal Medicine tudományos szaklapban publikált statisztikák azt is kimutatták, hogy a mellékhatások az armodafinil-modafinil és a szolriamfetol esetében is problémát jelenthetnek, bár a betegek nagyobb valószínűséggel hagyták abba az előbbi használatát. Az összehasonlítás szerint a szolriamfetol hatásai előnyben vannak, valószínűleg a noradrenalin (a szervezetet cselekvésre készíti fel) és a dopamin (az élvezethez és a motivációhoz kapcsolódik) szintjének emelkedése miatt az agyban.

A kutatók szerint a szolriamfetol előnyei és hátrányai azonban további vizsgálatot igényelnek,

különösen az azt szedőkre gyakorolt hosszabb távú hatások tekintetében, mivel a hosszútávú használatról kevés bizonyíték áll rendelkezésre. Ám nem csak az obstruktív alvási apnoéban és EDS-ben szenvedők számára lehet hasznos a szolriamfetol.

Az alvási apnoék közül az obstruktív alvási apnoe a gyakoribb forma, mely során az orrjárat beszűkül/eldugul Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Hörhager

– mutatott rá Dena Zeraatkar, a McMaster Egyetem aneszteziológus professzorhelyettese.

Hozzátette: az, hogy az orvos milyen gyógyszert ír fel, számos tényezőtől függ, beleértve a beteg személyes egészségi állapotát. Azonban ez az első alkalom, hogy ezeket a kezeléseket ilyen módon hasonlítják össze egymással.