2027-ig átlépjük az 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedési küszöböt

globális felmelegedés
Ha a jelenlegi tendenciák érvényesülnek, visszafordíthatatlanná válik a felmelegedés hat szakember konklúziója szerint
Vágólapra másolva!
A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerdán közzétett előrejelzése szerint jelenleg 66 százalék az esély arra, hogy 2027-ig átlépjük az 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedési küszöböt - számolt be róla szerdán a BBC News brit közszolgálati portál.
Vágólapra másolva!

Öt éven belül bekövetkezhet a határérték elérése

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) 2020 óta becsüli meg évente, hogy mekkora az esély az 1,5 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedés átlépésére. Az első évben 20 százalékos esélyt jósoltak arra, hogy ez öt éven belül megtörténhet. 2021-ben az arány már 50 százalékos volt, idén pedig már 66 százalékos esélyt adtak annak, hogy öt éven belül bekövetkezik a küszöb átlépése.

Ha a jelenlegi tendenciák érvényesülnek, visszafordíthatatlanná válik a felmelegedés hat szakember konklúziója szerint Forrás: Wikimedia Commons

A tudósok magyarázata szerint a 66 százalékos valószínűség azt jelzi,

hogy az 1,5 Celsius-fokos növekedés "inkább bekövetkezik, mint sem".

"Ez a jelentés nem jelenti azt, hogy tartósan túllépjük a párizsi megállapodásban meghatározott 1,5 Celsius-fokos szintet, amely hosszú távú, sok éves felmelegedésre vonatkozik" - magyarázta Petteri Taalas profeszor, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkára. Hozzátette azonban, hogy a jelentéssel ameg akarták kongatni a vészharangot, mert átmenetileg egyre többször léphetjük majd át a küszöböt.

Valószínű, hogy még csak átmeneti lesz a küszöb átlépése

A határérték átlépésének esélyét az emberi tevékenységből származó üvegházhatásúgáz-kibocsátás növekedése és az idei nyáron érkező El Nino időjárási jelenség is növeli.

Az El Nino körai jelei. Átlagos tenger felszíni hőmérséklet 2023 márciusában összehasonlítva 1951-1980-ig tartó időszak márciusával. Forrás:BBC News/Science/Environment

A tudósok ugyanakkor hozzáfűzték, hogy amennyiben átlépi is a világ a határértéket, ez valószínűleg még átmeneti lesz. A küszöbérték elérése azt jelenti, hogy a XIX. század második feléhez, az iparosodás fellendüléséhez képest a bolygó átlaghőmérséklete 1,5 Celsius-fokkal lenne melegebb.
A 2015-ös párizsi klímamegállapodás keretében az országok vállalták, hogy erőfeszítéseket tesznek arra, hogy a globális átlaghőmérséklet-emelkedést legfeljebb 1,5 Celsius-foknál megállítsák.

A globális felmelegedés miatt gyakoribbakká és erősebbekké válnak a viharok Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Yoshiko Moriya

A tudósok szerint ha egy-két évtizedig évente átlépnénk ezt a hőmérsékleti küszöböt, az sokkal szélsőségesebb időjárást, hosszabb hőhullámokat, nagyobb viharokat, erdőtüzeket okozna világszerte.
Sok szakértő úgy véli, most még korlátozni lehetne a globális felmelegedést az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentésével.

(Forrás: MTI)