A gyakori komposztálható műanyag nem bomlik le egy év után sem a tengerben

műanyag
A növényalapú műanyagok nem könnyen degradálódnak a tengerben.
Vágólapra másolva!
Egy jelentős bioműanyag, amit egyszerhasználatos poharakként és tárolókként használnak olyan lassan bomlik le az óceánban, mint az olajalapú dolgok, és kereskedelmi intézményekben kell lebontani a komposztáláshoz. - írja a New Scientist.
Vágólapra másolva!

Kutatók találták, hogy egy komposztálhatóként megjelölt gyakori növényalapú műanyag nem bomlik le amikor az óceánba kerül, több mint egy évig érintetlen marad.

A komposztálható bioműanyagot az óceánba kerülő évi 12 millió tonna műanyag hulladék megoldásának szánták.

Egy jelentős alternatíva a hagyományos olajalapú műanyagra a poliaktik sav (polylactic acid: PLA), egy növényeredetű anyag, amit ruházkodásban, egyszerhasználatos poharakhoz és tárolókhoz alkalmaznak. A PLA komposztálható ipari létesítményekben, de a kutatók nem voltak biztosak abban, hogy elbomlik-e természetesen, amikor az óceánba kerül.

Sarah-Jeanne Royer, a Kaliforniai Egyetem kutatója és kollégái számos anyag érlelődését az óceán felszínén és 10 méterrel a felszín alatt egy hálós ketrecben felfüggesztve. Használtak olajalapú műanyagból készült, tenyérméretű textil szövetdarabokat, bioplasztikot, mint a PLA és természetes anyagokat, mint a pamut. Minden héten ellenőrizték és lefotózták a mintákat, amelyek egy móló mellett voltak La Jollaban, Kaliforniában, és mindegyik szövetből vettek egy kis darabot, hogy vizuálisan és kémiailag értékeljék.

A növényalapú műanyagok nem könnyen degradálódnak a tengerben. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2375003-common-compostable-plastic-fails-to-break-down-after-a-year-at-sea/

14 hónap után a tengerben, a PLA minta érintetlen maradt, ahogy az olajalapú műanyag, mint a polipropilén és a polietilén tereftalát (PET). Ellenben, a természetes anyagok, mint a pamut alapú rostok teljesen szétestek és elbomlottak körülbelül 1 hónap alatt.

A csapat laborban is elvégezte a kísérletet tengervízzel és baktáriumokkal, hogy utánozzák a természetes környezetet. Sem a PLA, sem az olajalapú szövetek nem adtak le szén-dioxid gázt, megerősítve azt, hogy a növényalapú műanyagok sem estek szét kémiailag. Sem a tengerben, sem a laborban nem estek szét egyáltalán.

(Forrás: New Scientist: https://www.newscientist.com/)