New York városa süllyed és nincs mit tenni

New York, felhőkarcoló
New York "égig érő" felhőkarcolói
Vágólapra másolva!
New York süllyed és a felhőkarcolói okozzák mindezt. Erre a megállapításra jutott egy új tanulmány, amely a város alatti geológiát modellezte a műholdas adatokkal összevetve, amelyek azt mutatják, hogy a „lábnyomok a Földbe omlanak". De mit is jelent mindez?
Vágólapra másolva!

A szakemberek technikailag süllyedésnek nevezik. Ahogy arra rámutattak, a földfelszín fokozatos vagy hirtelen süllyedése akkor következik be, amikor a puha üledékek elmozdulnak, vagy a talajra nehezedő terhek még mélyebbre nyomják azt. Ennek számos oka lehet, de a városok súlyát ritkán vizsgálják.

Az Earth's Future tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint New York évente 1-2 millimétert süllyed az égbe nyúló épületek súlya miatt.

És bár néhány milliméter első hallásra talán nem tűnik soknak, ám a város egyes részei sokkal gyorsabban süllyednek, mint a tektonikus lemezek megfigyelt leggyorsabb üteme, amikor a gleccserek olvadnak.

A deformáció gondot jelenthet a több mint 8 millió embernek otthont adó, alacsonyan fekvő városnak, így az eredmények további erőfeszítéseket fognak ösztönözni a növekvő árvízveszély és az emelkedő tengerszint elleni védekezési stratégiák kidolgozására - bár talán a város megerősítésére szolgáló gigantikus tengerfalak építése talán nem a megfelelő válasz.

Az ikonikus Szabadság-szobor New Yorkban Forrás: Shutterstock

– mondta Tom Parsons, az Egyesült Államok Földtani Intézetének geológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak, aki a Rhode Island-i Egyetem kutatóival együtt dolgozott.

A tudósok becslései szerint 2020-ban az emberiség által valaha készített összes dolog megközelítette vagy már meghaladta a Földön élő összes élőlény száraz tömegét. Az épületek és az utak súlya nagyobb, mint az összes fa és bokor együttvéve; a műanyagok pedig kétszer annyit nyomnak, mint az állatok.

New York természetesen nincs egyedül a süllyedéssel. Indonézia fővárosának, Jakartának egynegyede víz alá kerülhet 2050-re, a város egyes részei évente csaknem 11 centimétert süllyednek a talajvíz-kitermelés miatt.

New York "égig érő" felhőkarcolói Forrás: Shutterstock

Összehasonlításképpen: New York a harmadik helyen áll a jövőbeli árvizeknek való kitettség tekintetében. Manhattan alsó részének nagy része mindössze 1-2 méterrel fekszik a jelenlegi tengerszint felett.

A 2012-es (Sandy) és a 2021-es (Ida) hurrikánok is megmutatták, milyen gyorsan elöntheti a víz a várost.

A kutatók szerint New York az emblematikus példája azoknak a növekvő part menti városoknak szerte a világon, amelyek süllyednek, és ami azt jelenti, hogy közös globális kihívást jelent az egyre növekvő árvízveszély elleni védekezés.