Kutatók zöld szénszálakká alakítják a bitument

bitumen
Dr. Yasmine Abdin (jobbra) és munkatársai Alberta olajhomokjából származó bitument szénszállá alakítják - sokkal kevesebb költséggel, mint jelenleg elérhető.
Vágólapra másolva!
Az Alberta olajhomokjából származó ragacsos terméket, a bitument normálisan üzemanyagként elégetésre kerül, vagy aszfalt járda lesz belőle. A kutatók azonban valami értékesebbé alakítják, szénszálakká, ami a repülőgépet és a hokiütőket könnyűvé és tartóssá teszik, és az elektromos autókat biztonságosabbá és hatékonyabbá. - írja a phy.org.
Vágólapra másolva!

A Brit Kolumbiai Egyetem anyag mérnőke, Dr. Yasmine Abdin és kollégái Dr. Frank Ko és Dr. Scott Renneckar fejlesztettek olyan eljárást, amivel a bitument kereskedelmi kategóriájú szénszálakká alakítják. A megoldásuk, melyet az Advances in Natural Sciences: Nanoscience and Nanotechnology magazinban publikáltak, olvasztásos szálképzést alkalmaz, amivel a rostokat két méretben gyártják tisztén és gazdaságosan. A tervezett ár 12 dollár kilogrammonként, míg a kereskedelmi szénszálak ára álatlában 33 dollár/kilogramm.

Megoldásuk megnyerte az Alberta Innovation kereskedelmi és innovációs hivatal által indított verseny első két szakaszát és a csapat azt tervezi, hogy jelentkezik a kihívás harmadik szakaszára.

Dr. Yasmine Abdin (jobbra) és munkatársai Alberta olajhomokjából származó bitument szénszállá alakítják - sokkal kevesebb költséggel, mint jelenleg elérhető. Forrás: https://phys.org/news/2023-06-black-bitumen-green-carbon-fibers.html

A csapatarra számít, hogy a kereskedelmi gyártást 2024-ben kezdik meg. Úgy látják szénszálaikat széleskörűen lehet alkalmazni elektromos autókban, ahol javítja a jármű teljesítményét és végül segít növelni az elektromos járművek alkalmazását.

Dr. Abdnin azt mondja, a szénszálak kompenzálják az elektromos járművek akkummulátorának súlyát. A szénszálak alvázban való alkalmazása segít hidegen tartani az akkummulátort, ami javítja a biztonságot és bővíti a vezetési tartományt.

Kanadában körülbelül két millió autót és más könnyű járművet gyártanak. A helyi szénszálak használatával a gyártók versenyelőnyhöz jutnak, miközben támogatják Kanada szénkibocsátás csökkentési céljait.

(Forrás:https://phys.org/)