Egyelőre nem találják a Titanic környékén eltűnt búvárhajót, egy brit milliárdos is a fedélzeten van

A Titan fedélzetre emelésekor készült fotó
Vágólapra másolva!
Két repülőgépet, tengeralattjárót, szonárbójákat is bevetettek, de egyelőre nem találják a kutatóegységek a Titan nevű kutató tengeralattjárót, amelyik a Titanic hajóroncsához merülés közben tűnt el vasárnap.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról beszámoltunk, a Titanic 3861 méter mélyen fekvő maradványaihoz vitt fizető turistákat a Titan nevű mélytengeri kutató tengeralattjáró, amikor

1 óra 45 percnyi merülés után elvesztette kapcsolatát az őt kísérő hajóval.

A hajót üzemeltető OceanGate utazási iroda azonnal expedíciót szervezett a fedélzeten tartózkodó öt ember megmentésére.

A Titanic roncsa mintegy 700 kilométerre délre fekszik az új-fundlandi St John's-tól, bár a mentőakciót a massachusettsi Bostonból irányítják. Kormányhivatalok, az amerikai és a kanadai haditengerészet, valamint kereskedelmi mélytengeri cégek segítik a mentési műveletet. Szakértők helyi idő szerint hétfőn délután

70 és 96 óra közé tették a mentéshez rendelkezésre álló időt, a teherautó méretű Titan ugyanis négynapos vészhelyzeti oxigéntartalékkal merült.

Két repülőgép, egy tengeralattjáró és szonárbóják vesznek részt a hajó felkutatásában, de nehezíti a műveletet, hogy a szárazföldtől távoli területen kell kutatni.

Brit milliárdos a fedélzeten

Az 58 éves Hamish Harding brit milliárdos üzletember és felfedező is az eltűnt tengeralattjárón van – közölte a családja. Harding a közösségi médiában a hétvégén jelentette be, hogy a Titanic roncsához vezető küldetés fedélzetén lesz - de hozzátette, hogy

az elmúlt 40 év legrosszabb új-fundlandi tele miatt

valószínűleg ez lesz az első és egyetlen emberes küldetés a Titanicra 2023-ban. Később ezt írta: "Éppen kinyílt egy időjárási ablak, és holnap megkíséreljük a merülést."

250 ezer dollár

A búvárhajót üzemeltető OceanGate 250 ezer dollárt kér utasaitól egy nyolcnapos túráért. A szénszálas szerkezettel való merülést úgy hirdeti, mint "lehetőséget arra, hogy az ember kilépjen a mindennapi életből, és felfedezzen valami igazán különlegeset". A tengeralattjáró általában egy pilótát, három fizető vendéget és a cég által "tartalomszakértőnek" nevezett kísérőt szállít. Hogy a brit milliárdoson ki volt még a fedélzeten, nem közölték.

A Titan fedélzetre emelésekor készült fotó Forrás: OceanGate Expeditions

Az utazás az új-fundlandi St John's-ból indul. A jelentések szerint minden teljes merülés a roncshoz, beleértve a süllyedést és az emelkedést, körülbelül nyolc órát vesz igénybe. Az OceanGate három tengeralattjárót üzemeltet, de csak a Titan képes olyan mélyre merülni, hogy elérje a Titanic roncsait.

David Pogue, a CBS riportere, aki tavaly a Titan merülőhajón utazott, a BBC-nek azt mondta, hogy jelenleg nincs mód kommunikálni a hajóval, mivel sem a GPS, sem a rádió nem működik a víz alatt. "Ha a támogató hajó közvetlenül a tengeralattjáró felett van, rövid szöveges üzeneteket küldhetnek oda-vissza. Nyilvánvaló, hogy ezekre már nem kapnak választ" - mondta Pogue.

Hozzátette: mivel a hajót kívülről felhelyezett csavarok zárják le, belülről nincs mód a menekülésre, még akkor sem, ha önmagától emelkedik a felszínre.