Egészen félelmetes, milyen anyag kerül napi szinten a tüdőbe

tüdő, légzés, légzőszerv
A légzés során óránként 16,2 darabnyi mikroműanyag kerül a tüdő légutaiba
Vágólapra másolva!
Meglehetősen riasztó eredményeket közölt egy új tanulmány: a légzés során óránként 16,2 darabnyi mikroműanyag kerül a tüdő légutaiba. Ez azt jelenti, hogy heti rendszerességgel bankkártya-méretű műanyagmennyiség halmozódik fel a szervezetünkbe, ami komoly egészségügyi kockázatot rejt magában.
Vágólapra másolva!

Ezek a műanyagrészecskék nem csak a levegőben vannak jelen, de megtalálhatók az ételekben és italokban is, gyakorlatilag nem tudjuk semmilyen módon elkerülni őket, és az általuk okozott egészségügyi hatásokat. Elfogyasztva a mikroműanyagok a véráramba kerülnek, majd szétáramlanak testünk majdnem minden szegletébe.

„Elsőként 2022-es tanulmányok azonosítottak mikroműanyagokat az emberi légutakban, ami felveti a súlyos légzőszervi egészségkárosodással kapcsolatos aggodalmakat" – mondta Mohammad Islam, az ausztráliai University of Technology Sydney mérnöke, aki részt vett a kutatás elkészítésében.

A szakértők egy számítógépes áramlástani modellel tárták fel, hogy különböző légzési körülmények között hogyan mozognak a mikroműanyagok a felső légutainkban.

Kiderült, hogy a legnagyobb mikroműanyagok (5,56 mikron) leggyakrabban a felső légutakban, főként az orrüregben vagy a torok hátsó részében esnek csapdába.

A műanyagpor alakja is befolyásolja, hogy hol rakódik le.

A kutatók arról számoltak be, hogy a gyorsabb légáramlási sebességnél kevesebb mikroműanyag rakódott le, függetlenül azok alakjától. Islam és kollégái következőleg azt modellezik, hogy miként mozognak ezek a részecskék a tüdőnk belsejében.

A légzés során óránként 16,2 darabnyi mikroműanyag kerül a tüdő légutaiba Forrás: Science Photo Library via AFP/SAMUNELLA/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Samunella/Science Photo Library

Nem azonnal öl

„Több millió tonna mikroműanyag-részecskét találtak a vízben, a levegőben és a talajban. A globális mikroműanyag-termelés robbanásszerűen növekszik, és ezzel a levegőben lévő mikroműanyagok sűrűsége is drasztikusan megnő." érzékeltette a veszélyt a kutató.

Ezek az apró részecskék a műanyagok lebomlásából válnak ki. A mikrorészecskék egyik legjelentősebb forrása a divatipar, az egyre olcsóbb szintetikus ruhák egyre növekvő gyártásával.

Bár a mikroműanyagok nem azonnal mérgeznek meg minket, továbbra is aggodalomra ad okot ezeknek az apró szennyező anyagoknak a hosszú távú hatása, különösen, ha felhalmozódnak bennünk.

Ráadásul a műanyagnak megvan a képessége arra, hogy káros potyautasokat vonzzon magához, köztük antibiotikum-rezisztens baktériumokat, vírusokat és olyan mérgező molekulákat, mint a tűzgátlók és a ftalátok.

Tehát annak megértése, hogy pontosan hová tapadnak ezek a részecskék, alapvető lépés annak kiderítése felé, hogy mit okoznak, amíg bennünk vannak.

A teljes tanulmány a Physics of Fluids című szakfolyóiratban olvasható.