Hős akart lenni az őrült búvár, rekordkísérlet közben megölte a feleségét

Vágólapra másolva!
2002. október 12-én világrekord-kísérletre készült a szabadtüdős búvárkodás egyik sztárja, a francia Audrey Mestre. A nő egy levegővétellel 171 méter mélyre akart merülni, hogy megdöntse az addigi 160 méteres rekordot. A kitűzött mélységet elérte, de a felemelkedése legelején nem fújódott fel az az emelőballon, amely egy drótkötélen, nagy sebességgel a felszínre emelte volna. Így Mestre a tervezett 3 perc helyett közel 9 percet töltött a vízben. A felszínen még volt pulzusa, de már nem tért magához. Bár a hivatalos vizsgálat fulladásos balesetnek nevezte az esetet, a végzetes merülésért a menedzserét és férjét, Pipin Ferrerast okolták a világ búvárai. A leggyanúsabbnak azt tartották, hogy maga Ferreras töltötte meg az emelőballon felfújásához szükséges palackot sűrített levegővel, de nem engedte, hogy a csapatból bárki ellenőrizze annak a töltöttségét. Mint a mélyben kiderült, a ballont azért nem sikerült felfújnia Mestre-nek, mert a palack üres volt.
Vágólapra másolva!

A nárcisztikus sztár és a diáklány szerelme

mondta róla Paul Kotik szabadtüdős búvár, Ferreras csapatának egyik tagja.

Francisco Pipin Ferreras, tobbszörös világbajnok búvár, aki nem töltötte fel a felesége emelőpalackját a rekordkísérletkor Forrás: Faecbook

A kubai születésű Francisco Pipin Ferreras Floridában vált híressé. Merülési rekordokat döntött, világbajnok és médiasztár lett, de közben sokat kockáztatott. Volt, amikor elájult a vízben, és volt olyan is, amikor keszonbetegséget kapott a túl gyors felszínre emelkedés miatt.

mondta róla Linda Robertson életrajzíró.

Ferreras az 1990-es években megalapította a saját búvárszervezetét, az IAFD-t (the International Association of Free Divers), hogy ne kelljen betartania a rekordokat addigi hitelesítő, más szövetségek szigorú szabályait. Ennek később nagy jelentősége lett a felesége halálában. Ekkor már a legveszélyesebbnek tartott, ún. No Limits-kategóriában merült, ahol a búvár úszás nélkül, egy drótkötélen, egy szánszerkezettel gyorsan merül a célig, majd az emelőballont felfújva, nagy sebességgel emelkedik a felszínre.

Ferreras nem csak a búvársikereivel lett ismert, hanem az éjszakai partizásaival is. Megszokott volt az is, hogy gyakran tett szektavezér-szerű, önmaga nagyságáról vagy különlegességéről szóló nyilatkozatokat.

Audrey Mestre diákként szeretett bele a nála 12 évvel idősebb férfiba Forrás: Facebook

Audrey Mestre francia diák közben Mexikóban tanult tengerbiológiát. A szakdolgozatát arról írta, hogyan alkalmazkodik az emberi szervezet a mélységhez. A tanulmánya alanyának Pipin Ferrerast, a celeb világbajnokot, a latin hőst választotta, aki akkoriban 8,2 liter levegőt tudott a tüdejébe szívni, ami sokkal több, mint amire egy átlagos ember képes. Az őket ismerők szerint Mestre kislányos rajongással közeledett az idősebb férfihez.

Audrey Mestre és Pipin Ferreras egy közös világekordja Forrás: Instagram

Mestre eleinte asszisztensként dolgozott Ferreras csapatában, majd nemsokára közvetlen munkatársaként járta a világot a férfivel, és részt vett a különböző tévéműsorok, dokumentumfilmek forgatásában is.

Mire 1999-ben összeházasodtak, Ferreras egyre rosszabbul viselte a merüléseket. 2000 januárjában a az akkor 38 éves férfi 163 méter mélységbe merült. A rekordját még a saját búvárszövetsége sem hitelesíthette, mert a felszínre emelkedés közben, még a vízben elájult, és közel egy percig nem tért magához. Közben Mestre egyre nagyobb mélységeket ért el, és nyilvánvaló volt, hogy immár a férje versenytársa lett – ő volt a feltörekvő, fiatal csillag, a férfi pedig az öregedő, megkopott fényű, hajdani sztár.

Mestre egy reklámfotózáson Forrás: Facebook

A környezetük szerint Pipinben ekkor alakult nem csak a féltékenység, de egyidejűleg az a meggyőződés is, hogy helyette Audrey-nak kell hajszolnia a rekordokat, hiszen a nő az ő tanítványa, a „teremtménye" volt. A nő ekkor még élvezte a sportot.

nyilatkozta egyszer Audrey Mestre.

A konkurencia

A brit Tanya Streeter 1998-ban világbajnok lett 113 méteres szabadtüdős merüléssel, és felkerült nem csak a sport-, de a divatmagazinok címlapjára is, ahol eddig Audrey volt az egyeduralkodó.

Tanya Streeter, az új világbajnok először 113, majd 160 méterre merült Forrás: Free Dive Wire

A gondot Pipin Ferreras számára az jelentette, hogy ennek nyomán versenyeznie kellett a szponzorokért is. Ezért duplán dühítette Streeter sikere, és minden áron meg akarta dönteni a brit nő rekordját – a felesége által. Kim McCoy oceanográfus, a rekordot hitelesítését végző berendezések szakértője, aki jelen volt a házaspár merüléseinél, azt mondta, hogy Audrey Mestre ekkor kezdett el komolyan gondolkodni a saját szerepén.

Ferreras és Mestre egy közös merülés után Forrás: Okay Bliss

Az edzések mindenesetre sikeresek voltak. Audrey Mestre 2000-ben női világbajnok lett 125 méteres merüléssel. Mivel a felszínre érkezés után elájult, az AIDA nevű szövetség nem ismerte el a rekordot, de Pipin Ferreras saját szervezete, az IAFD igen.

mondta Gido Braase, aki korábban biztosítóbúvárként vett részt a rekordmerülésekben.

A nő 2001-ben megdöntötte a saját rekordját, és 130 méter mélyre merült.

Cikkünk folytatódik, kérjük, lapozzon!