Rengeteg túraösvény vált használhatatlanná Szlovéniában

Szlovénia, árvíz
Az árvíz rengeteg utat tett járhatatlanná
Vágólapra másolva!
Szlovéniában újabb biztonsági felhívással fordult a hegyi túrázókhoz a rendőrség légi egysége, amelynek az elmúlt héten a nap 24 órájában részt kellett vennie az árvízi mentésben, és amely számára az elmúlt egy nap különösen nehéz volt.
Vágólapra másolva!

A szolgálat közleményében felszólította a túrázókat és hegymászókat, hogy körültekintően válasszák meg útvonalukat, ha a veszélyek ellenére elindulnak a hegyekbe túrázni.

– írta közleményében Kranj város rendőrkapitánysága. – Az összes rendelkezésre álló rendőrségi és katonai helikopter napok óta segíti az árvíz miatti mentést és segélyezést, ezért azt tanácsoljuk az embereknek, hogy maradjanak távol a hegyektől, mert egyrészt a terep helyenként nagyon veszélyessé vált a hatalmas mennyiségű eső miatt, másrészt a mentők túlterheltek.

Hozzátették: az emberek - főleg külföldiek - szemmel láthatóan újra nagy számban indulnak el a hegyekbe, de gyakran bajba kerülnek és segítségre szorulnak.

Tavaly a hegyi mentők segítségével katonai és rendőrségi helikoptereken kimenekített emberek több mint fele külföldi turista volt, akik gyakran alábecsülik a szlovén hegyekben leselkedő veszélyeket.

Az árvíz rengeteg utat tett járhatatlanná Forrás: STA

Csupán az egyik rendőrségi helikopter, amelyiket pénteken hegyi mentőszolgálatra jelöltek ki, öt mentőakciót hajtott végre, és hét emberen segített, akik közül legalább négyen külföldi állampolgárok voltak, írta az STA szlovén hírügynökség hatósági közlések alapján.

Klemen Belhar, a hegyimentők egyesületének vezetője az állami rádiónak nyilatkozva ismét eltanácsolta a túrázókat attól, hogy egy darabig útnak induljanak,

főleg a Kamniki-Savinjai Alpokba, Koroskába (a történelmi Karintia tartomány szlovéniai része), valamint a Jesenice és a Skofja Loka környéki hegyekbe ne.

– mondta a közszolgálati televízióban. – Sok ösvényt megrongált vagy tönkretett a víz és a vele jövő törmelék.

A túrázóknak indulás előtt tájékozódniuk kell az ösvények állapotáról, és ha olyan helyre érnek, ahol az ösvény járhatatlanná vált, "forduljanak vissza. Ki tudja, mi vár rájuk magasabban a hegyen?", hangoztatta a szakértő.

(MTI/STA)