A papírszívószálak károsak lehetnek a környezetre és nem jobbak a műanyag verziónál

szívószál
Az "ökobarát" papaírszívószálak tartós és potenciálisan toxikus kemikáliákat tartalmaznak. Belga kutatók PFAS vegyszereket találtak a tesztelt szívószálak többségében és a leggyakoribb azokban volt, amik papírból és bambuszból készültek.
Vágólapra másolva!
Az "ökobarát" papaírszívószálak tartós és potenciálisan toxikus kemikáliákat tartalmaznak. Belga kutatók  Poli-és perfluoroalkil vegyszereket találtak a tesztelt szívószálak többségében és a leggyakoribb azokban volt, amik papírból és bambuszból készültek. Ezt találta a Food Additives & Contaminants magazinban publikált tanulmány. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

Poli-és perfluoroalkil (PFAS) vegyszereket találtak a tesztelt szívószálak többségében és a leggyakoribb azokban volt, amik papírból és bambuszból készültek. Ezt találta a Food Additives & Contaminants magazinban publikált tanulmány.

PFAS vegyületeket mindennapi termékek előállításához használnak, például utcai ruhákhoz, tapadásmentes serpenyőkhöz, vízálló, hőálló és foltálló. Azonban potenciálisan károsak az emberek, a természet és a környezet számára. Nagyon lassan bomlanak le, és több ezer évig perzisztálnak a környezetben.


Sok egészségügyi problémával társítják, köztük a vakcinákra való csökkent reakció alacsonyabb születési súly, pajzsmirigybetegség, magasabb koleszterinszint, májkárosodás, veserák és hererák.


A növényalapú anyagokból, mint példéul papírból és bambuszból készült szívószálakat gyakran úgy hirdetik, hogy fenntarthatóbbak és ökobarátabbak, mint a műanyagból készültek, de ez a PFAS jelenléte miatt nem feltétlenül igaz.


Egyre több ország, köztük az Egyesült Királyság és Belgium betiltotta az egyszerhasználatos műanyag termékek eladását, a szívószálakét is, és a növényalapú verziók népszerű alternatívák lettek.

Egy nemrégiben készült tanulmány PFAS vegyületeket talált növényalapú szívószálakban az USA-ban. Dr. Thimo Groffen az Antwerpeni Egyetem környezet tudósa és kollégái tudni akarták, vajon ugyanez igaz-e a Belgiumban árusított szívószálakra? A kutatócsapat vásárolt 39 különböző márkájú szívószálat, amik 5 anyagból: papírból, bambuszból, üvegből, rozsdamentes acélból és műanyagból készültek. A szívószálakat főleg boltokból, áruházakból, és gyorséttermekből szerezték és két körös PFAS tesztet végeztek rajtuk. A márkák többsége (27/39, 69%) tartalmazott PFAS vegyületet, 18 különböző PFAS vegyületet mutattak ki. A papaír szívószálak tartalmaztak a legvalószínűbben, 90%-ban, PFAS vegyületeket, A bambusz szívószálak 80%-ban, a műanyag szívószálak 75%-ban, az üveg szívószálak 40%-ban. A vizsgált 5 féle acél szívószál egyikében sem mutattak ki PFAS vegyületet. A leggyakrabban talált PFAS vegyület a perfluorooktánsav (PFOA) volt, amit 2020-ban globálisan betiltottak. Kimutattak trifluoroecetsavat (TFA) és trifluor-metánszulfonsav (TFMS), ultrarövid láncú PFAS vegyületek, amik nagyon vízoldékonyak, és ezért kilúgzódhatnak a szívószálból az italba.

Az "ökobarát" papaírszívószálak tartós és potenciálisan toxikus kemikáliákat tartalmaznak. Belga kutatók PFAS vegyszereket találtak a tesztelt szívószálak többségében és a leggyakoribb azokban volt, amik papírból és bambuszból készültek. Forrás: https://phys.org/news/2023-08-paper-straws-environment-plastic-versions.html

A PFAS koncentrációk nagyon alacsonyak voltak, és a legtöbb ember általában csak alkalmanként használ szívószálat, így csak korlátozott kockázatnak van kitéve, de a PFAS a testben marad sok évig és az idő folyamán felhalmozódik a szervezetben. Dr. Groffen azt mondja, hogy bár kis mennyiségű PFAS önmagában nem káros, hozzáadódik a szervezetben már jelenlévő terheléshez.

Azt nem tudni, hogy a PFAS vegyületeket a gyártók adták hozzá a vízállóság miatt, vagy szennyezettség eredménye. Potenciális fertőzés forrás lehet a föld, amiben a növény alapú anyagokat termesztették, vagy a gyártási folyamathoz használt víz. A kutatók szerint azonban, mivel a vegyszerek majdnem minden szívószál márkában jelen vannak valószínűleg vannak olyan esetek, amikor víztaszító bevonatként használják. A tanulmány azt nem vizsgálta, hogy a PFAS vegyszerek kioldódnak-e a szívószálakból a folyadékokba.

(Forrás: https://phys.org/)