Itt a NASA bejelentése: a földbe csapódik egy hatalmas aszteroida

Bennu
Az OSIRIS-REx űrszonda fotója a Bennu aszteroidáról. A fél kilométeres átmérővel rendelkező Bennu a potenciálisan veszélyes, úgynevezett földsúroló aszteroidák közé tartozik
Vágólapra másolva!
A NASA tudósai elárulták, hogy egy veszélyes aszteroida pontosan mikor csapódhat a Föld felszínébe.
Vágólapra másolva!

A Bennu névre keresztelt űrszikla hatévente elhalad a bolygónk mellett, a NASA tudósai szerint 2182. szeptember 24-én becsapódhat az aszteroida a Földbe. A becsapódás ereje 22 atombomba erejével érhet fel - írja a Bors.

A NASA keményen dolgozik a Bennu eltérítésén. Mint mondják, a küldetés „utolsó szakaszába" értek.

Hét évvel ezelőtt az ügynökség egy űrszondát küldött az aszteroidához, hogy mintákat gyűjtsön.

A tudósok abban reménykednek, hogy az így szerzett információk segítenek majd megelőzni egy esetleges katasztrofális összeütközést.

Az OSIRIS-REx űrszonda fotója a Bennu aszteroidáról. A fél kilométeres átmérővel rendelkező Bennu a potenciálisan veszélyes, úgynevezett földsúroló aszteroidák közé tartozik Forrás: AFP/Ho

A Bennu-ból származó minták a héten végére megérkeznek a Földre, és szeptember 24-én elérik a Utah-i sivatagot.

– mondta Rich Burns, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának (Greenbelt, Maryland) OSIRIS-REx projektmenedzsere.

Bár a Bennu potenciális hatása aggasztónak tűnhet, a pusztító csapás esélye mindössze egy a 2700-hoz.

A szikla körülbelül egyharmad mérföld széles, míg a dinoszauruszok kihalását okozó aszteroida körülbelül hat mérföld széles volt.

A Bennu nem elég nagy ahhoz, hogy világméretű kihalást okozzon, de a NASA számításai szerint, ha a Földbe csapódna, akkor egy körülbelül hat mérföldes krátert hozna létre, és minden irányban 600 mérföldes körben pusztítást okozna.

Egy az 1750-hez az esélye annak, hogy a Bennu összeütközik a Földdel 2300-ig.

A jelenleg a Föld felé tartó minták segíthetnek a kutatóknak jobban megérteni az érintett kőzetet, a darabkákat az OSIRIS-REx űrszonda egy hűtőszekrény méretű kapszulában lövi majd a Föld felé. Az űrhajó a Bennu felszínéről 2020-ban gyűjtött, becslések szerint 250 grammnyi kőzetanyagot szállít.

– mondta a NASA egyik munkatársa.