Új költőfaj a Duna-Dráva Nemzeti Park illetékességi területén

batla, Plegadis falcinellus
Batla (Plegadis falcinellus). Magyarországon a batla ritka fészkelőnek számít, de az állomány lassú erősödése tapasztalható. Fotó Mórocz Attila
Vágólapra másolva!
Az Igazgatóság Dunai Tájegységében található Riha-tó nádasában több mint négy évtizede igen jelentős vegyes gémtelep ismert. Az elmúlt 15 évben pontos felmérések voltak arra vonatkozóan, hogy milyen fajból, mennyi madár kezdi meg a költést és azoknak milyen eredményei lettek. Nem volt ez másként az idei évben sem, a természetvédelmi őrszolgálat szakemberei több alkalommal is végeztek megfigyeléseket, számolásokat a területen, lehetőség szerint a madarak minél kisebb zavarását előidézve. - írja Mórocz Attila a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.
Vágólapra másolva!

A 2023-as esztendő nem várt eredményeket hozott. Szürke gémből mintegy 70 pár kezdett költésbe, továbbá nagy kócsag 8 pár, kis kócsag több mint 60 pár, bakcsó minimum 50 pár, üstökös gém 3 pár és kis kárókatona legalább 12 pár.

Első alkalommal lett bizonyítva a pásztorgém költése a területen, a megfigyelések alapján 3 pár költése lett sikeres. A legnagyobb meglepetést a fokozottan védett batla (Plegadis falcinellus) költése okozta.

Sikerült a fészkelő-telepen megfigyelni öreg és fiatal egyedeket is a költési időszakban, illetve a fiatalok kirepülését követően egy közeli táplálkozóterületen is. Ez utóbbi helyszínen az egyszerre látott legnagyobb batlacsapat 20 egyedből állt, melyből 16 példány idei kelésű madár volt.

Batla (Plegadis falcinellus). Magyarországon a batla ritka fészkelőnek számít, de az állomány lassú erősödése tapasztalható. Fotó Mórocz Attila Forrás: https://www.ddnp.hu/igazgatosag/hirek/uj_koltofaj_a_duna-drava_nemzeti_park_illetekessegi_teruleten

Magyarországon a batla ritka fészkelőnek számít, de az állomány lassú erősödése tapasztalható. Jelenleg mintegy 30-40 pár között lehet a fészkelő állománya, idén a Riha-tó mellett egyéb helyszíneken is fészkelésbe kezdett.

Leírás és életmód

Az 1920-as években közel ezer pár költött a Kis-Balatonon, azóta csak ritka fészkelő főleg a Hortobágy térségében. A nálunk fészkelő néhány pár vegyes gémtelepeken, védett területen költ, ezért ezek nyugalmának biztosításával a faj sikeres költése biztosítható. Vonuló madár, a telet Afrikában tölti. Nálunk április és szeptember közt figyelhető meg leginkább

A batla (Plegadis falcinellus) Kozmopolita faj, Eurázsiában, Afrikában, Ausztráliában és Amerikában is él. Nagy telepei hozzánk legközelebb a Duna-deltában találhatók. Nálunk főleg nádban lévő vegyes gémtelepekhez csatlakozik, ahol nádszálakból építi fészkét. Fészekalja általában 4 tojásból áll, a fiókák 21 nap alatt kelnek ki. A fiókák másfél hónapos korukban válnak röpképessé. Forrás: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-plefal

Kozmopolita faj, Eurázsiában, Afrikában, Ausztráliában és Amerikában is él. Nagy telepei hozzánk legközelebb a Duna-deltában találhatók.

Nálunk főleg nádban lévő vegyes gémtelepekhez csatlakozik, ahol nádszálakból építi fészkét. Fészekalja általában 4 tojásból áll, a fiókák 21 nap alatt kelnek ki.

A fiókák másfél hónapos korukban válnak röpképessé. Főleg zsombékosokban vadászik, szereti, ha táplálkozás közben a növényzet takarásában maradhat. Férgeket, puhatestűeket, ízeltlábúakat és kétéltűeket fogyaszt, fiókáit is ezzel eteti.

(Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság: https://www.ddnp.hu/)