A légszennyezés megakadályozza, hogy a beporzók megtalálják a virágokat

méh, Apis mellifera
A légszennyezés megakadályozza, hogy a beporzók megtalálják a virágokat
Vágólapra másolva!
Egy brit kutatócsapat tanulmánya azt találta, hogy a légszennyezés drámai módon csökkenti a beporzást, mert degradálja a virágok illatozását, és így a beporzók nem találják meg őket. - írja a Readingi Egyetem honlapján.
Vágólapra másolva!

Azt találták, hogy az ózon lényegesen megváltoztatja a vigág illatmirigyeinek a méretét és szagát. Csökkentette a mézelő méhek (Apis mellifera) képességét akár 90%-kal is, hogy csak néhány méter távolságból is felismerjék a szagokat.

A földi szinten lévő ózon, ami megnehezíti a légzést, általában akkor jön létre, amikor a járművek és ipari folyamatok által kibocsátott nitrogén-oxid reagál a napsütéskor a vegetációból kibocsátott illékony szerves vegyületekkel. Dr. Ben Langford, az Egyesült Királyság Ökológiai és Hidrológiai központjának tudósa által vezetett tanulmányt az Environmental Pollution magazinban publikálták. Azt mondja, hogy az új kutatás szerint az ózon valószínűleg negatív hatással van a vadvirágokra és a terméshozamra.

Már számos tanulmány megállapította, hogy az ózon negatív hatással van az élelmiszertermelésre, mert károsítja a növények növekedését.

Az élelmiszer növények körülbelül 75%-a és a virágzó vadvirágok közel 90%-a bizonyos mértékig az állati, főleg a rovarok általi beporzástól függ. Ezért, ahhoz, hogy megőrizzük a meghatározó szolgáltatásokat, amikre szükségünk van például az élelmiszer, a textilek, a bioüzemanyagok és a gyógyszerek gyártásához, elengedhetetlen, hogy megértsük, hogy mik és hogyan hatnak hátrányosan a beporzásra.

A kutatók szélcsatornában megfigyelték, hogy ózon jelenlétében hogyan változik az illatmirigyek mérete és alakja. Felfedezték, hogy nem csak az illatmirigyek mérete csökkent, hanem illatuk is megváltozott, mivel bizonyos vegyületek gyorsabban reagáltak, mint a többiek. Méheket betanítottak, hogy felismerjék ugyanazt a szagkeveréket, majd kitették őket az új, ózon módosított szagoknak. A beporzó rovarok a virágokat az illatuk szerint találják meg és megtanulják összekapcsolni az egyedi kémiai vegyület keverékeiket az általuk nyújtott nektár mennyiséggel és így a jövőben képesek lokalizálni ugyanazt a fajt. Az illatmirigyek kötepe körül, a méhek 52%-a, akik felismertek egy szagot 6 méterről, ez a távolság 12 méterre nőtt 38%-uknál. Az illatmirigyek szélénél, amelyek gyorsabban degradálódtak, a méhek 32%-a 6 méterről ismert fel egy virágot és a rovaroknak csak a tizede 12 méterről. A kutatók azt mondják, hogy tanulmányuk azt mutatja, hogy az ózon hatással van a rovarok más szag által irányított viselkedésére is, mint például az a képességük, hogy vonzzák és megtalálják a párjukat.

A légszennyezés megakadályozza, hogy a beporzók megtalálják a virágokat Forrás: https://www.reading.ac.uk/news/2023/Research-News/Air-pollution-prevents-pollinators-finding-flowers

Tavaly ugyanez a kutatócsapat publikálta az első tanulmányt, ami felfedezte, hogy a gyakori légszennyezők, köztük az ózon és dízel kipufogó gázok negatív hatással vannak a beporzásra a természetes környezetben.

(Forrás: University of Reading: https://www.reading.ac.uk/)