Megdöbbentő felfedezés: földönkívüli űrhajó csapódhatott az óceánba

meteorit
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Valóban a Naprendszeren kívülről származhatnak azok a rejtélyes maradványok, amelyeket Pápua Új-Guinea partjainál találtak. Azt azonban továbbra sem tudni, meteorból vagy földönkívüli űrjárműből származnak-e a különös formájú gömbök.
Vágólapra másolva!

A feltételezett meteor – amelyet először az amerikai kormány műholdjai észleltek – 2014-ben semmisült meg a Csendes-óceán felett, és darabjai szétszóródtak a vízben. A CNEOS 2014-01-08 (vagy egyszerűbben IM1) besorolású ún. bolida sebessége szokatlannak számított, ezért hamar a figyelem középpontjába került, többen kilőtt rakétának gondolták, sőt egyes kutatók – például Avi Loeb, a Harvard Egyetem neves csillagásza – egyenesen azt állítják, hogy földönkívüli technológia maradványai pihennek az óceán fenekén.

A Galileo-projekt részeként expedíciót indítottak a maradványok felkutatására. Erős ritkaföldfém mágnesek segítségével több száz, 0,05–1,3 milliméter átmérőjű apró gömböt találtak 2 kilométer mélyen a tengeri üledékben, a Manus-szigettől mintegy 85 kilométerre északra.

Minden jel csillagközi eredetre utal

A Harvard Egyetem kutatói 57 mintát elemeztek kémiailag, és azt találták, hogy ezek közül néhány a felépítése alapján nagy valószínűséggel nem a Naprendszerből származik.

Szinte minden jel arra utal, hogy az IM1 a légkörbe lépés előtt keresztülhaladt a csillagközi téren.

"Ez egy történelmi felfedezés, most először került az emberiség kezébe csillagközi objektumból származó anyag. Rendkívül elégedett vagyok a szigorú szempontok alapján végzett tudományos elemzés eredményével" – mondta Charles Hoskinson amerikai vállalkozó, aki segített finanszírozni a meteor maradványait felkutató expedíciót.

Az egyik vizsgált maradvány Forrás: The Galileo Project/Avi Loeb

Az elemzés magába foglalta a gömböket alkotó elemek arányainak meghatározását. A vizsgált minták a feltételezések szerint a meteor felszínéről szakadtak le, amikor az objektum a légkörben megsemmisült.

Leginkább a vas izotópjainak aránya utal a Naprendszeren kívüli eredetre, de a gömbök ugyancsak gazdagok berilliumban (Be), lantánban (La) és uránban (U), ami szintén csillagközi származást jelez. Az elemek ezen arányát még soha nem figyelték meg egyetlen korábban vizsgált meteoritban sem.

Földönkívüli űrhajó maradványait találhatták meg?

A közölt tanulmány szerint a gömbök magas urántartalma felveti annak lehetőségét, hogy a maradványok nem egy meteor részei, hanem egy idegen civilizáció űreszközéből származhatnak. Ennek eldöntéséhez azonban további vizsgálatok szükségesek. Az idegen technológiával kapcsolatos elmélet nagy valószínűséggel hatalmas vitákat fog kiváltani a tudományos közösségben; magát a Galileo-projektet is sok bírálat érte, amiért aktívan foglalkozik a csillagközi meteorok vizsgálata mellett a földönkívüli technológia keresésével.