Egy 1.000 éves nemes nő kivájt koponyájú csontvázát találták Németországban

Helfta, régészet
Az 1.000 éves nemes nő csontvázát arc nélkül találták.
Vágólapra másolva!
Egy férfi és egy nő Németországban eltemetett csontos maradványai készületlenül találta a régészeket, amikor felfedezték, hogy az egyik csontváz koponyája teljesen kivájt. - írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

A régészek egy folyamatban lévő ásatás során találták a csontvázakat egy 1.000 éves Nagy Otto (I. Ottó) római császár által épített valamikori királyi palota közelében a Saxony-Anhalt államban lévő faluban, Helftában.

Az, hogy a két csontváz követlenül egymás mellé volt temetve azt sugallja, hogy egy lehet, hogy házaspár voltak. A nő kissé alacsonyabb volt, mint a férfi, és 1.55 méter lehetett. A nő arccsontja hiányzott. De a további elemzések feltárták, hogy a koponya valójában nem volt kivájva, hanem később károsodott, mert a sír keskeny volt, és közvetlenül a talajréteg alatt helyezkedett el. A nő koponyája a sírt érő ezt követő zavarások miatt károsodott, például szántás miatt, vagy talán kis állatok miatt is, akik odúikat a sírba építették.

A férfi sír tartozékokkal volt eltemetve, köztük vas tárgyak, például egy kés; egy öv készlet (övcsat és nyelvszíj); és egy bot vashegye, ami azt jelzi, hogy nemesember lehetett halála idején.

A régészek arra jutottak, hogy a férfi Kr.u. 9. században élt és tisztviselő volt a Frankish kastélyban, vagy földvárban, ami akkoriban ott volt.

Mivel nem voltak vele fegyverek, valószínűleg inkább tisztviselő volt, mint harcos. A nő sírja temetési tárgyak híján volt, ami azt jelentheti, hogy vagy kirabolták valamikor, vagy áttért a kereszténységre. A régészek azt mondják inkább valószínű, hogy ő, vagy az őt eltemető emberek már keresztényebbek voltak, mint a férfi.

Az 1.000 éves nemes nő csontvázát arc nélkül találták. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/1000-year-old-skeleton-of-noblewoman-with-hollowed-out-skull-found-buried-next-to-husband-in-germany

Abban az időben éltek, amikor a kereszténység lassan elfogadott lett, és ebben az esetben az, hogy nem biztosítottak temetkezési tárgyakat, a kereszténység felé való fordulást fejezheti ki, míg a temetkezési tárgyakkal való ellátás tradicionálisabb attitűdöt fejezhet ki.

A régészek további elemzéseket végeznek, hogy többet megtudjanak a pár identitásáról és hogy hogyan halhattak meg.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)