Az Amazonas időzített bomba: potenciálisan pandémiát okozó betegségek bukkanhatnak fel az erdőírtás és a klímaváltozás miatt

Amazonas
Az Amazonban történt történelmi szárazság kiszárította a folyókat a Catalao régióban.
Vágólapra másolva!
A Földön legnagyobb biodiverzitásának otthona, az Amazonas egyben egy ketyegő időzített bomba is, megjelenhetnek, vagy újra felbukkanhatnak olyan betegségek, amik potenciálisan pandémiát okozhatnak. Ennek oka, hogy a környezet degradációja és a megváltozott vidék fontos faktorok ebben a folyamatban, amely az extrém aszályos időszakokban súlyosbodik, mint például az, ami most sújtja a régiót. - írja a The Conversation.
Vágólapra másolva!

Az Amazonazban különösen, az útépítés, a Porto Velhot Manausszal köti össze, jelentős aggodalomra ad okot. Konzervatív becslések azt jelzik előre, hogy az út körüli erdőírtás meg fogja triplázódni az elkövetkező 25 évben, főleg a föld spekulció miatt. A helyzetet súlyosbítja, hogy a közvetlenül érintett terület 90%-a érintetlen erdőből áll.

És az erdőírtás nem statikus szituáció, hanem dinamikus és előre nem jelezhető, aminek az eredménye az erdők fragmentációja, a tűzkockázat fokozódása és az érintett területek biodiverzitásának csökkenése. Az emberi tevékenység, a klímaváltozás, a szervezetlen migráció és a bizonytalan szociális fejlődés közötti kapcsolat kedvező környezetet teremt a betegségek felbukkanásához, és újjáéledéséhez.

Ismert betegségek...

Ez a folyamat különböző módokon történhet. A természetvédelmi területek degradációja és a folyók eltérítése és az extrém szárazság, például víz- és táplálékhiányhoz vezet. És ez az alultápláltság veszélyét veti fel, ami hatással van a helyi populáció egészségére, sérülékenyebbé téve őket az ismert betegségekre.

A tiszta víz és szegény higiénia a száraz kondíciók idején szintén növeli a szennyezett víz és táplálék által közvetített betegségek kockázatát, mint például a kolera, hepatitis, és a súlyos hasmenést okozó vírusok mint például a rotavírus. A globális felmelegedés is egy meghatározó faktor ebben a folyamatban, mert a fokozza a moszkitók jelenlétét, akik olyan betegségeket közvetítenek mint pl. A malária és dengi láz. A bolygó átlaghőmérsékletének csak néhány fokos növekedése lehetővé teszi, hogy olyan területeket kolonizáljanak, melyek korábban elérhetetlenek voltak. Azok a régiók, ahol jelen vannak, a környezeti degradáció növelheti, vagy csökkentheti az esős periódusokat, ami kedvez az áradásnak és az álló víznek, és elősegíti a burjánzásukat.

A vektor által terjesztett betegségek klasszikus esetei a környezet kiegyensúlyozatlansága miatti kitörésenek.

Az illegális bányászat, a föld lefoglalás ás az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés hiánya miatti tragédia, a Yanomami humanitárius krízis hasonló eset. (A Yanomami egy bennszülött törzs Brazíliában, akiknek földjén illegális bányászat folyik. A szerk.) Azon kívül, hogy a bányászat higannyal szennyezte a vizet és a környezetet, kedvező környezetet teremtett a maláriát okozó protozoa terjesztőjének, az Anopheles nemzettségből származó moszkitó fajnak a szaporodásához és terjedéséhez.

Az Amazonban történt történelmi szárazság kiszárította a folyókat a Catalao régióban. Forrás: https://theconversation.com/amazon-a-time-bomb-for-the-emergence-of-diseases-with-pandemic-potential-due-to-deforestation-and-climate-change-216813

Ennek oka, hogy az arany és az ásványok kivonásához ásott gödrök vízmedencét hoznak létre, amik mesterséges szaporodó helyszíneket hoznak létre. Ezen felül a bányászati tevékenység növeli ezeken az elhagyatott területeken az emberi populációt, ami elősegíti a malária terjedését. Számokban kifejezve, míg 2008 és 2012 között a maláriás eseteknek kb. 20% történt a Yanomami territóriumban, 2018 –2022-ig az esetek majdnem 50%-a sújtotta a populációt.

... És új betegségek

A zoonózisok egy még nagyobb potenciális problémát jelentenek. Vannak patogének, amik egy, vagy néhány gazdafajt képesek megfertőzni, és vannak, melyek általánosabbak és ha kapcsolatba kerülnek és lehetőségük van rá, akkor állatok széles körét képesek megfertőzni. Ez a fajta ugrás egyik gazdáról egy másikra folyton megtörténik az állatok közt a természetes élőhelyükön, pl. Denevérekről nem ember főemlősökre, kis rágcsálókra és más emlősökre. Azonban, rendszerint egyensúly van ezen ágensek cirkulációjában. De amikor az élőhelyek leromlanak, bármi okból (emberi, vagy más), a helyi fajok védettem területekre élelmet és hajlékot keresni. És így az emberi települések közelébe kerülnek - és ez elősegíti a vadállatok és az emberek közti kontaktust.

Előrejelezni lehetetlen, de megfigyelni lehetséges

Sajnos a zoonózisok megelőzése nem könnyű, nincs hatékony módszer, ami előre jelzi mi lesz a következő felbukkanó betegség, vagy hogy honnan fog felbukkanni. De szemmel tartani lehetséges. Ehhez monitorozzák a rezisztens vírusok és baktériumok cirkulációját a vízmintákban, állatokban, a vektorokban, és az emberekben is. A megfigyelésnek folyamatosnak kell lennie helyi és nemzeti szintű lefedettségű kell legyen.

(Forrás: The Conversation: https://theconversation.com/)