Egy cápa szűznemzéssel hozott világra utódot a chicagoi állatkertben

Hemiscyllium ocellatum
Egy Hemiscyllium ocellatum cápa kölyök partenogenézissel jött világra a Brookfieldi Állatkertben.
Vágólapra másolva!
Egy Hemiscyllium ocellatum cápa bébi született augusztusban a Brookfieldi Állatkertben egy olyan petéből, amit nem termékenyített meg hím cápa. Ez a második eset ennél a fajnál, hogy fogságban szűznemzés történik. - írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

Az állatkert november 1-én jelentette be az esetet, a nőstény cápa úgy hozott létre utódot, hogy 4 éve nem találkozott hím cápával. A szülés augusztus 23-án történt, 5 hónapos inkubációs periódus után. Az állatgondozók a cápa bébit elrejtették a nyilvánosság elől 2 hónapig, hogy megfigyeljék, de most azt mondják, hogy a 13-15 centiméteres nőstény cápát bemutatják az állatkert "Élő Partvidékek" részében.

A partenogenézis viszonylag ritka a komplex gerinceseknél, mint például a cápák.

A partenogenézis aszexuális reprodukció olyan fajoknál, melyek általában szexuális úton szaporodnak A jelenséget megfigyelték fogságban lévő madaraknál, cápáknál, gyíkoknál és kígyóknál, és júniusban a tudósok feljegyezték a valaha történt első partenogenézist krokodilnál. A partenogenézisre képes fajok nőstényei képesek olyan petéket létrehozni, melyek tartalmazzák az összes genetikai információt, ami szükséges a szaporodáshoz.

Az emlősök - köztük az ember is - nem képesek aszexuálisan szaporodni, mert szükségesek bizonyos a spermától származó gének a reprodukcióhoz.

Egy Hemiscyllium ocellatum cápa kölyök partenogenézissel jött világra a Brookfieldi Állatkertben. Forrás:https://www.livescience.com/animals/sharks/shark-has-virgin-birth-after-no-male-contact-for-4-years-in-chicago-zoo

A cápakölyök anyukája 2019-ben érkezett a Brookfieldi Állatkerbe egy új-angliai akváriumból; innen jelentették az első ismert Hemiscyllium ocellatum cápa partenogenézist. Azóta a nőstény nem lakott együtt hímmel. Tavaly, 7 évesen érte el a szexuális érettséget és elkezdett havonta 2-4 petét lerakni. Az egyik petéből embrió lett anélkül, hogy hím genetikai anyag megtermékenyítette volna. A partenogenézissel született kölykök nagyon érzékenyek tudnak lenni, de úgy tűnik ez az újszülött egészséges.

A Hemiscyllium ocellatum cápák leginkább éjszakai állatok és 1.1 méter hosszúra nőnek. Ezek a cápák Ausztráliában, Queensland partjai mellett a Nagy-Korallzátonyban élnek a Cape York-félsziget északi csücskétől a Capricorn és a Bunker-csoport szigeteiig és zátonyaiig.

Melluszonyaik felett lévő nagy szem alakú foltjaikról kapták nevüket; ezektől a foltoktól nagyobbnak tűnnek, mint amilyenek. Ezek a faj kis távolságokat sétál a homokos tengerfenéken ez a faj preferált élőhelye - és izmos melluszonyaikat használják a tengerfenékre landoláshoz.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)