Ijesztő dolog derült ki a túlzott testmozgásról

edzés, futás, testmozgás
A testmozgás újabb előnyére mutattak rá a kutatók
Vágólapra másolva!
Rossz hírünk van minden extrém intenzitású edzéskedvelő számára: úgy tűnik, hogy a túlzottan erőteljes testmozgás tompíthatja az immunrendszer működését. Legalábbis erre utal egy most publikált, új tanulmány, amely közel ötezer tűzoltó edzés utáni folyadékmolekuláit elemezte.
Vágólapra másolva!

Kevesebb esélyük van a fertőzés leküzdésére

A Military Medical Research című folyóiratban publikált, új tanulmány eredményei szerint az olyan, intenzív testmozgást igénylő, tartósan fizikailag megterhelő munkát végző munkavállalók, mint például a mentődolgozók és a sportolók eddig nem ismert veszélyben lehetnek.

– mondta Ernesto Nakayasu, a Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) orvosbiológus kutatója a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Ennek az lehet az egyik oka, hogy nem tudja a szervezetük leküzdeni a fertőzést, mert legyengült az immunrendszerük.

A nagy intenzitású edzés hátrányait kutatták Forrás: Pinterest

Komoly bizonyítékok utalnak arra, hogy az egészséges emberek esetében a mérsékelt fizikai aktivitás hosszú távon kedvezően hat az immunrendszerre. Tudományos körökben az azonban ellentmondásos, hogy mi is történik az immunrendszerrel közvetlenül az erőteljes testmozgást követően.

A szakemberek szerint egyelőre kevés megbízható bizonyíték támasztja alá azt az állítást, miszerint az intenzív testmozgás növeli az opportunista fertőzések (az elnevezés alatt azokat a megbetegedéseket értjük, amelyek a legyengült immunrendszerű szervezetet támadják meg) kockázatát.

Néhány korábbi tanulmány azonban már megállapította, hogy a sportolók többször észleltek felső légúti fertőzéseket egy megerőltető edzés után a kontrollcsoportokhoz képest. Hogy ezek összefüggések vagy ok-okozati összefüggések, az egyelőre nem ismert.

A legyengült immunrendszer jeleit azonosították

Nakayasu és munkatársai összesen tizenegy tűzoltó vérplazmáját, vizeletét és nyálát vizsgálták meg egy 45 perces intenzív edzés előtt és után, akik húsz kilogrammos felszerelést cipeltek dombos terepen.

– magyarázta Kristin Burnum-Johnson, a PNNL bioanalitikai vegyésze. – Új eredményeinkkel talán csökkenthetjük a megerőltető testmozgás kockázatát az elsősegélynyújtók, a sportolók és a katonaság tagjai számára.

Legyengülhet az intenzív testmozgást igénylő, tartósan fizikailag megterhelő munkát végző dolgozók immunrendszere Forrás: Pinterest

Hozzátette: kétségtelen, hogy a testmozgás „csodákat" tesz az egészségünkkel, a hangulatjavulástól kezdve az immunrendszerünk erősítéséig. Ám ahogy a korábbi tanulmányok már kiemelték, úgy az új kutatás is

az immunszuppresszió lehetséges jeleit azonosította a megerőltető edzést végző tűzoltóknál, amikor az immunrendszerük legyengült vagy a saját szervezetük ellen fordult.

A várható fizikai változások közepette – amelyek segítik a szervezetünket a testmozgás által megkövetelt megnövekedett folyadék-, energia- és oxigénmennyiség fenntartásában – csökkent a gyulladásban szerepet játszó molekulák száma. Ezt a perifériás erek tágítójának, az opiorfinnak a megnövekedett szintje kísérte.

A szájüregi mikrobiomban is történt változás

Hogy ezek a változások végső soron mit jelentenek az immunrendszer rövid távú működésére nézve, az egyelőre nem világos, de a kutatóknak van néhány ötlete.

– írja a csapat a tanulmányában. – Feltételezzük, hogy az edzés után a nyálban megfigyelt gyulladásos molekulák csökkenése adaptív mechanizmust jelenthet, hogy javítsa a gázcserét, válaszul a nagyobb sejtes oxigénigényre.

A testmozgás hátrányára mutattak most rá a kutatók Forrás: Pixabay

A résztvevők szájüregi mikrobiomjában is változás történt. A tűzoltók szájában megnövekedett az antimikrobiális peptidek mennyisége az intenzív testedzés után. A tudósok szerint mindez valószínűleg az immunszupresszió ellensúlyozása miatt történt, bár ez a következtetés vitatott.

– fejtették ki Nakayasu és munkatársai. – Ez arra utal, hogy az antimikrobiális peptidek képesek korlátozott mértékben védekezni a szájüregben a gazdaszervezet fertőzései ellen.

Ennek ellenére a megfigyelt változások egy része talán nem az immunszupresszió, hanem az „immunfelügyelet és immunszabályozás fokozott állapotának" a jele lehet.

A szakemberek szerint emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a tűzoltók egyedi, nagy mennyiségű szennyezőanyag-hatásnak vannak kitéve a munkájuk során, ami szintén megváltoztathatja az immunreakciókat.

Az új tanulmány során ráadásul csak egészséges és aktív férfiakat vizsgáltak, ezért további, szélesebb közösség körében végzett kutatásokra lehet szükség az eredmények megerősítéséhez.