Végre megszabadulhatunk a gyökérkezelés borzalmaitól

fog fogászat fogíny
Egyre több összefüggést látnak a szájüregi egészség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata között
Vágólapra másolva!
Sokan képzelik el úgy a jövőt, ahol repülő autókkal közlekedünk, távoli csillagokra utazhatunk és fájdalommentes fogászat vár ránk. Nos, legalább az utóbbi eléréséhez közelebb kerülünk most. Egy új tanulmányban a kutatók ugyanis felfedezték a rettegett gyökérkezelés egy lehetséges alternatíváját.
Vágólapra másolva!

Az lehet a fogászat jövője

Ez az új megközelítés a rezolvin nevű molekulák felhasználásával képes regenerálni a sérült fogszövetet, amelyek a természetben előforduló anyagok, és amelyek a betegség okozta túlzott gyulladás ellen küzdenek.

Ha a kezelés a hivatalos fogászati gyakorlatban is hatékonynak bizonyul, akkor megkímélheti a pácienseket – köztük a szorongó gyermekeket –, a fogfúrás és a gyökérkezelés kellemetlen élményétől.

A fog több rétegből áll: a külső kemény zománcból, az alatta lévő dentinből és a legbelső pulpából, amely a létfontosságú véredényeknek és idegeknek ad otthont. A fog sérülése, például szuvasodás vagy repedés esetén, a terület begyulladhat és megfertőzheti a pulpát, ami erős fájdalmat okozhat.

Végre megszabadulhatunk a gyökérkezelés borzalmaitól Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az ilyen fertőzések szokásos kezelésének jelenleg a gyökérkezelés (RCT) számít, amely során eltávolítják a fertőzött szövetet,

és biológiailag kompatibilis anyaggal helyettesítik. Ez az eljárás azonban nem tökéletes, mivel meggyengítheti a fogat, növelve a jövőbeli törések kockázatát.

– mondta Dr. Thomas Van Dyke, a Forsyth Intézet Klinikai és Transzlációs Kutatóközpontjának alelnöke a ZME Science online tudományos portálnak. – A célunk az, hogy a gyökércsatorna inert anyaggal való feltöltése helyett a pulpa regenerálására szolgáló módszert dolgozzunk ki.

A resolvin E1 (RvE1) és hasonló molekulák – amelyek a specializált pro-rezolváló mediátorok (SPM) nevű csoportba tartoznak – korábban ígéretesnek bizonyultak a fertőzések által okozott gyulladások megfékezésében. Amikor az RvE1-et egerek élő, fertőzött fogpulpájára alkalmazták, az RvE1 hatékonyan regenerálta a szövetet.

Megelőzheti a súlyosabb szövődményeket

A Journal of Dental Research tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint az egereken végzett vizsgálat azt jelzi, hogy míg az RvE1 képes regenerálni a fogszuvasodás korai stádiumában lévő élő pulpát, addig a rendkívül fertőzött vagy elhalt pulpa esetében kevésbé hatékony. Ebben az esetben

lassítja a fertőzést és csökkenti a gyulladást, de nem regenerálja az elhalt szöveteket.

Kutatók felfedezték a rettegett gyökérkezelés egy lehetséges alternatíváját Forrás: Horváth Éva

Ez azt jelenti, hogy azok a betegek, akik későn mennek el a fogorvoshoz, végül nem biztos, hogy megmenekülnek a gyökérkezelésektől. Az RvE1 azonban – bár a súlyosan fertőzött és nekrotikus pulpát nem tudta regenerálni – hatékonyan lassította a fertőzés mértékét és kezelte a gyulladást. Tehát az ilyen esetekben megelőzheti a súlyosabb szövődményeket, például a tályogokat.

A szakemberek szerint azonban további kutatásokra van szükség az RvE1 hatékonyságának és biztonságosságának meghatározásához az emberi alkalmazásokban.

Mindazonáltal ez az áttörés bepillantást enged a jövőbe, ahol a gyökérkezeléshez hasonló, fájdalmas fogászati eljárások a múlté lehetnek, és helyüket olyan kezelések vehetik át, amelyek regenerálnak és gyógyítanak.