Ez a cuki pingvin naponta több mint tízezerszer alszik

Tavaly egész pingvinpopulációk nem tudtak szaporodni
Állszíjas pingvin
Vágólapra másolva!
Az embereknél egy néhány másodperces elbóbiskolás az elégtelen alvás egyértelmű jele, ami bizonyos helyzetekben – például autóvezetés közben – veszélyes lehet. Egy most közzétett, új tanulmány szerint azonban az állszíjas pingvinek naponta több ezer alkalommal szundikálnak, és a több mint tizenegy órás napi alvásigényüket rövid, átlagosan mindössze négy másodpercig tartó rövid szakaszokban elégítik ki.
Vágólapra másolva!

Meg kell védeniük magukat

A Science című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint a röpképtelen madarak ezt a tulajdonságot azért alakíthatták ki, mert állandóan ébernek kell lenniük. Az eredmények azt is mutatják, hogy

az előzetes feltételezésekkel ellentétben az alvás előnyei fokozatosan is felhalmozódhatnak, legalábbis bizonyos fajoknál.

Az állszíjas pingvinek (Pygoscelis antarcticus) a fültől fülig húzódó, vékony fekete tollazatú sávról kapták a nevüket, és talán a legelterjedtebb pingvinfajok közé tartoznak. Jelenlegi populációjukat közel nyolcmillió szaporodó párra becsülik, amelyek főként az Antarktiszi-félszigeten és az Atlanti-óceán déli részén található szigeteken élnek.

Állszíjas pingvin vagy kantáros pingvin a madarak osztályának pingvinalakúak rendjébe, ezen belül a pingvinfélék családjába és a Spheniscinae alcsaládjába tartozó faj Forrás: robertharding/Laura Grier/Laura Grier

Fészekrakáskor az egyszülős pingvineknek kell vigyázniuk a tojásokra, és őrizniük kell azokat a halfarkasféléknek nevezett ragadozó madaraktól, amíg párjuk többnapos táplálékkereső útra indul.

A fészküket meg kell védeniük más pingvinekkel szemben is, akik megpróbálhatják ellopni a fészekanyagot. Ha egy „pingvinpartner" végre visszatér, a pár szerepet cserél.

A lyoni Idegtudományi Kutatóközpont Paul-Antoine Libourel vezette csapata 2019 decemberében a King George-sziget egyik kolóniáján tizennégy madárba ültetett be elektródákat. Rögzítették az agy és a nyakizmok elektromos aktivitását, valamint gyorsulásmérőket és GPS-t használtak a testmozgás és a helymeghatározás tanulmányozására. A videofelvételekkel és a több napon át tartó, közvetlen megfigyeléssel kombinálva számos sajátosságot tudtak azonosítani.

Sikeresen szaporodtak

A pingvinek leginkább állva vagy fekve szunyókáltak a tojások keltetése során, és az átlagos alvás mindössze 3,91 másodpercig tartott. Összesen több mint tízezer alkalommal aludtak naponta.

– mutattak rá a szakemberek a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Afrikai pingvinek (illusztráció) Forrás: AFP/Kazuhiro Nogi

Bár a tudósok nem mérték közvetlenül, hogy a madarak részesülhetnek-e az alvás regeneráló előnyeiből, az a tény, hogy a pingvinek sikeresen szaporodtak, arra engedett következtetni, hogy valóban ez a helyzet.

Úgy tűnik, az idegsejtek „csendjének pillanatai" ablakokat biztosítanak a pihenésre és a regenerálódásra.

Az emberek esetében az alvást ilyesformán megszakító állapotok (mint például az alvási apnoe), a kognitív funkciókra is hatással vannak, és olyan neurodegeneratív betegségeket is előidézhetnek, mint az Alzheimer-kór. Így ami az embernél abnormális, az a madaraknál – vagy más állatoknál – teljesen normális lehet, legalábbis bizonyos körülmények között.