Ezen a hazai egyetemen vizsgálnak klímasemleges üzemanyagokat

hidrogén, hidrogénhajtás, autó
A klímasemleges üzemanyagokat vizsgálják
Vágólapra másolva!
Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központot alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága szerkesztőségünket. A klímasemleges üzemanyagok vizsgálata az SZTE és a projektben résztvevő ipari partnerek számára egyaránt kiemelt jelentőségű,
Vágólapra másolva!

A kompetencia központ kutatásainak középpontjában a kőolaj, illetve a kőolajszármazékok állnak. Az egyik fókuszterület a tenzidek (felületi anyagok) fejlesztése és tesztelése. Ezek segítségével kémiai módszerekkel növelhető a lelőhelyek kőolaj kihozatala. A más hazai felsőoktatási intézmények bevonásával elért eredményeknek köszönhetően

lehetővé válik a kőolajtermelés folytatását olyan kőolajmezőkből, melyek kihozatali hatásfoka a hagyományos művelési eljárásokkal már nem növelhető.

A hagyományos művelés során visszamaradt, lefűződött kőolajzónák elérhetővé tételével, a maradék kőolaj-telítettség mobilizálásával, a környezetterheléssel járó, újonnan fúrandó kutak száma is csökkenthető.

A központban folyó kutatások második fontos területe a megújuló forrásból származó, "low carbon" üzemanyagok hatásának vizsgálata volt a belsőégésű motorok működésére és károsanyag-kibocsátására.

Az alternatív üzemanyagok hatásvizsgálatát a szakemberek az Audi által fejlesztett, EA888 típusú Otto-motoron végezték el.

A klímasemleges üzemanyagokat vizsgálják Forrás: Pinterest

A klímasemleges üzemanyagok vizsgálata kiemelt jelentőségű, mivel a globálisan meghatározott klímacélok eléréséhez az elektromobilitásra történő átállás mellett a már forgalomban lévő, belsőégésű motorral szerelt járművek bevonása is elengedhetetlenül szükséges.

- áll a közleményben.

Az SZTE kutatói a program részeként az alternatív gázelemző mérőberendezések fejlesztéséhez szükséges alap- és alkalmazott kutatásokat is végeztek.

(SZTE, MTI)