Életveszélyes fertőzést okozhat az egyre népszerűbb hobbiállat

baktérium
Klebsiella pneumoniae baktérium illusztrációja
Vágólapra másolva!
A húsz centiméteresre is megnövő afrikai óriáscsiga egyre népszerűbb háziállatnak számít Európában, egy svájci kutatás szerint azonban veszélyes lehet az emberre.
Vágólapra másolva!

Sokan nem tudják, hogy milyen kockázatokkal jár a népszerű házi kedvenc

A Lausanne-i Egyetem tudósai a Parasites & Vectors című folyóiratban publikált tanulmányban hívták fel arra a figyelmet, hogy az óriáscsigák olyan fonálféreg parazitát adhatnak át az embernek, amely agyhártyagyulladást okozhat. Az óriáscsigákban, köztük a népszerű közönséges achátcsigában (Lissachatina fulica) és az afrikai óriáscsigában (Achatina fulica) megtalálható legkevesebb 36 kórokozó mintegy kétharmada az embert is megfertőzheti.

Egyre népszerűbb hobbiállat az afrikai óriáscsiga Forrás: Wikimedia Commons

Cleo Bertelsmeier, a tanulmány egyik kutatója elmondta, hogy a közösségi médiában rengeteg olyan kép látható, amelyen az óriáscsiga hozzáér egy ember bőréhez vagy akár a szájához. Sokan úgy gondolják, a csiga nyála jót tesz az ember bőrének, holott nagy a kockázata, hogy ezzel a kórokozókat is átadja.

Falánk, és gyorsan szaporodó invazív faj

A tanulmány társszerzője, Jérôme Gippet hangsúlyozta: az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy a maguk és családjuk egészségét kockáztatják, amikor kézbe veszik vagy az arcukhoz teszik az óriáscsigát. A kutatók szerint a háziállatok terjedésével annak a veszélye is nő,

hogy kórokozóik megfertőzhetik az embereket és más állatokat.

Harminchat különböző kórokozót mutattak ki az óriáscsiga nyálkájából Forrás: Decorexpro

A közönséges achátcsiga nagyon falánk, és gyorsan szaporodik. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyes invazív fajok közé sorolta, és kártevőként emlegeti.

Címlapi képünk illusztráció!