Hihetetlen: a világ legnagyobb vízesése a tenger alatt található

Angel Falls, Angel-vízesés, világ legmagasabb vízesése, Canaima nemzeti park, dél-amerika, Venezuela
Az Angel Falls eltörpül a legmagasabb víz alatti vízesés mellett
Vágólapra másolva!
Tudta, hogy a világ legnagyobb vízesése víz alatt van? A Föld legmagasabb vízesése hatalmas, 3,5 kilométeres, ami mellett az Angel Falls, a legmagasabb összefüggő szárazföldi vízesés is eltörpül.
Vágólapra másolva!

A világ legmagasabb vízesését Dánia-szoros kataraktának nevezik, és a Grönland és Izland között húzódó Dánia-szoros alatt található.

Itt a víz a Grönlandi-tengerből több mint 3 kilométeren át zuhan az Irminger-tengerbe, és a zuhatag több mint háromszor olyan magas, mint az ikonikus, 979 méter magas venezuelai Angyal-vízesés (Angel Falls).

Az Angel Falls eltörpül a legmagasabb víz alatti vízesés mellett Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Deiby Quintero/Shutterstock. No use without permission./Deiby Quintero

A vízesés emellett hihetetlenül széles, 160 kilométeres, és másodpercenként mintegy 5 millió köbméter vizet zúdít a mélybe - ez csúcsidőben majdnem 2000 Niagarának felel meg.

A mélyen az óceán felszíne alatt húzódó kataraktát 1989-ben fedezték fel.

Hogyan jön létre egy víz alatti vízesés - hogyan "zuhan" a víz a víz alá?

A Nemzeti Óceánügyi Szolgálat szerint mindez a víz hőmérsékletével függ össze. A hideg víz sűrűbb, mint a meleg víz, ezért amikor az északi tengerek fagyos, dél felé áramló vize találkozik az Irminger-tenger langyosabb vizével, lesüllyed. A hidegebb, sűrűbb víz a melegebb víz alá szorul, és a tengerfenékre egy hatalmas vízesésen keresztül áramlik.

Sajnos a globális felmelegedés nem barátja a víz alatti vízeséseknek. A klímaváltozás előrehaladtával az óceánok egyre melegebbek, és egyre nagyobb az édesvíz beáramlása, valamint csökken a tengeri jégképződés, ami mind-mind a lefelé áramló hideg, sűrű víz mennyiségének csökkenéséhez vezet.

"Jó példa erre a katalán partvidék, ahol az Oroszlán-öbölben és a katalán partoktól északra a téli tramontán napok számának csökkenése miatt gyengül ez az oceanográfiai folyamat, amely döntő szerepet játszik az éghajlat szabályozásában, és nagy hatással van a mélységi ökoszisztémákra" - mondta Anna Sanchez-Vidal professzor, aki a Dánia-szoros kataraktájának vizsgálatára indított expedíciót vezeti.