Mumifikálódott krokodilokat rejtett ez az egyiptomi sír

krokodil, mumifikált
Az Egyiptom déli részén található Qubbat Al-Hawaban ásatásokat végző régészek mumifikálódott krokodilok maradványait rejtő sírt tártak fel
Vágólapra másolva!
Az Egyiptom déli részén található Qubbat Al-Hawāban ásatásokat végző régészek mumifikálódott krokodilok maradványait rejtő sírt tártak fel. A terület Asszuánnal szemben, a Nílus nyugati partján található, és főként az ókori Egyiptom régi és középső királyságából származó nemesek és papok nyughelyéül szolgált.
Vágólapra másolva!

Qubbat Al-Hawā nekropolisza a negyedik dinasztia korától a római korig működött, ahol a régészek korábban már több mint 100 sírt tártak fel. A legújabb nyughelyet a Jaéni Egyetem régészei fedezték fel, ahol

öt részben teljes mumifikálódott krokodilcsontváz és öt mumifikálódott krokodilkoponya maradványait találták meg, amelyek a Ptolemaiosz előtti korból, időszámításunk előtt 304 előttről származnak.

A szakemberek megjegyezték: a krokodilokat az ókori egyiptomi isten, Szobek szertartásai során használták, akit a nílusi vagy a nyugat-afrikai krokodillal hoztak összefüggésbe, és vagy annak alakjában, vagy krokodilfejű emberként ábrázolták. Szobek vagy más írásmóddal Szebek az ókori egyiptomi vallás egyik istene, a Piramisszövegek szerint Néith fia; a víz és a Nílus istene, amelynek szent állata a nílusi krokodil.

A korabeli hitvilágban a fáraó hatalmával, a termékenységével és katonai erejével is kapcsolatba hozták,

de emellett apotropaikus tulajdonságokkal rendelkező védőistenségként is szolgált, akit különösen a Nílus által jelentett veszélyek elleni védelem érdekében hívtak segítségül.

Az Egyiptom déli részén található Qubbat Al-Hawaban ásatásokat végző régészek mumifikálódott krokodilok maradványait rejtő sírt tártak fel Forrás: Patricia Mora Riudavets

– mondta Bea De Cupere, a Belga Királyi Természettudományi Intézet (RBINS) archeozoológusa a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A múzeumok által a 19. század végén és a 20. század elején összegyűjtött legtöbb krokodilmúmiáról, amelyek gyakran épp csak világra jött állatok, nem tudjuk pontosan, honnan származnak.

Az ásatás eredményeit most a PLOS ONE tudományos folyóiratban tették közzé, amelyben a tudósok azt állítják, hogy a sírból származó krokodilok 1,8 méter és 3,5 méter közötti hosszúságúak, és a nílusi krokodilhoz, illetve a nyugat-afrikai krokodilhoz tartoznak.

– mutatott rá De Cupere. – Ez lehetővé tette, hogy a krokodilok természetes módon kiszáradjanak; ezután a maradványokat kiásták, becsomagolták és a Qubbat al-Hawāban lévő sírba szállították, ám a csomagolás és a szállítás során bizonyára elveszhetett néhány testrész.

Hozzátette: az egyik krokodilban még mindig voltak gasztrolitok, azaz a belekben lévő kövek, amelyek segítenek az állatoknak egyensúlyban maradni a vízben, ami arra utal, hogy a krokodilt nem vágták fel, hogy a mumifikálás folyamata során eltávolítsák a beleket.