Lefejezett csontvázakat rejtett ez a római temető

csontváz
Az Oxfordi Archaeology régészeti lefejezett csontvázakat rejtő római temetőt találtak
Vágólapra másolva!
Az Oxfordi Archaeology régészeti lefejezett csontvázakat rejtő római temetőt találtak. A helyszínen végzett ásatásokat új házak építésének előkészítéseként végezték a Cambridgeshire állambeli St Neots közelében fekvő Wintringhamben.
Vágólapra másolva!

A római korban a terület kis gazdaságok és növekvő települések egy „foltját" képezte, amelyeket utak hálózata kötött össze, és amely összekapcsolta a településeket Durovigutum (ma Godmanchester) városával.

A szakemberek összesen 17 temetkezést azonosítottak, amelyek közül 11 csontvázat lefejeztek és a fejüket a lábak mellé helyezték.

Érdekesség, hogy az egyik lefejezett csontváz fejét egy kerámiaedény helyettesítette, míg a többit kerámiák mellett temették el.

Ez a gyakorlat azonban nem számított szokatlannak a római kori Britanniában. Egy 2022 februárjában, a Buckinghamshire-i Fleet Marston falu közelében talált római kori temetőben 40 csontvázat tártak fel, amelyeket szintén úgy temettek el, hogy a fejet a lábak mellé helyezték.

Az Oxfordi Archaeology régészeti lefejezett csontvázakat rejtő római temetőt találtak Forrás: Oxford Archaeology

A Wintringham temető a Krisztus utáni 3. századból, mintegy 2500 évvel ezelőttről származik, ahol a kutatók római pénzérméket, brossokat, ólomtálat, cserépedényeket, nagyszámú kváder- és malomkövet, valamint egy római kori kemencét is találtak.

A maradványokat most szakemberek fogják elemezni, hogy új betekintést nyerjenek a római korban a területen élő emberek temetkezési szokásaiba. A lelőhelyen végzett feltárások egy nagyméretű vaskori mezőgazdasági települést is feltártak, amely 40 kőből épült körházból, valamint nyomvonalak és sáncok hálózatából állt.

– mondta Moan, a projekt vezetője a Hunts Postnak, amit a HeritageDaily online portál idéz. – Ezt mostantól megoszthatjuk a helyi közösségekkel, és a Digging for Britain szervezettel folytatott munkánk révén országos szinten is.