A kardszárnyú delfin anyák egész életüket fiaiknak áldozzák

kardszárnyú delfin, gyilkos bálna, Orcinus orca
A gyilkos bálnáknak (Orcinus orca) szoros családi kötelékeik vannak.
Vágólapra másolva!
Egy a Csendes-óceán északi részén végzett kutatás megmutatta, hogy a kardszárnyú delfin anyák egész életüket fiaikra áldozzák. A tanulmányt a Current Biology magazinban publikálták.
Vágólapra másolva!

Egy fiút nevelő gyilkos bálna anyának jelentősen csökken az esélye, hogy szaporodjon a jövőben. Az energia, amit fiaik táplálása kíván úgy tűnik veszélyezteti egészségüket, és kevésbé lesznek képesek szaporodni és másik borjat nevelni. Az anyák feláldozzák saját élelmület és saját energiájukat. - mondta Darren Croft az Exeter Egyetem professzora.

A kardszárnyú delfinek egész életükben szoros kötelékben maradnak családjukkal. De míg a fiatal nőstények függetlenekké válnak felnött korukban, a hímek anyjuktól függnek- még azt is kérik, hogy matriarkájuk megosszák velük élelmüket, amit elkapnak.

A gyilkos bálnáknak (Orcinus orca) szoros családi kötelékeik vannak. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-64559047

A professzor azt mondja, ez egy új bepillantás a kardszárnyú delfinek komplex szociális életükbe és családi életükbe. Az évtizedekig tartó tanulmány egy folyamatban lévő misszió része, hogy megértsük a gyilkos bálnák családi életét.

A Center for Whale Research (CWR), a washingtoni Bálnakutató Központ tette lehetővé a kutatást, amely egy a Déli Lakosok néven ismert gyikosbálna populáció életét követi több, mint 40 éve. 1976 óta a CWR egy teljes cenzust hozott létre a populációról, amely lehetővé tette a biológusoknak, hogy sok generációs tanulmányokat végezzenek, mint ez – hogy tisztázzák a lényeges szociális viselkedést és családi kötelékeket, amik közvetlen hatással vannak az állatok túlélésére.

Ehhez a tanulmányhoz a tudósok 40 kardszárnyú delfin nőstény életét vizsgálták 1982 és 2021 közt, és felfedezték, hogy minden egyes élő fiú esetén, egy anya éves valószínűége, hogy egy másik borjút neveljen egy éves koráig, felére csökken.

Korábbi kutatásunk megmutatta, hogy a fiúknak magasabb a túlélési valjószínűsége ha anyjuk körülöttük van. - mondta Dr. Michael Weiss az Exeter Egyetem és a Center for Whale Research kutatója.

Az anyák és fiaik együtt vannak a fiaik felnőtt korában is. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-64559047

A tudósok meg akarták tudni, hogy vajon ennek a segítségnek van-e ára és a válasz igen. A kardszárnyú delfin anyák nagy árat fizetnek a jövőbeni reprodukciójukat illetően, hogy fiaikat életben tartsák.

A Vancouver és Seattle partmenti vizeiben élő veszélyeztetett gyilkos bálna populáció folyamatban lévő tanulmányát Dr. Ken Balcomb kezdte, aki kezdetben a populáció túlélését fenyegető veszedelmeket akarta vizsgálni. A rákövetkező munka az volt, hogy bepillantást nyerjenek a gyilkos bálna életbe, amit csak évtizedekig tartó tanulmány világíthatott meg. A biológusok a Center for Whale Research kutatóközponttal dolgoztak együtt, hogy feltárják például a bálna nagymamák életbevágó szerepét és hogy miért van az, mint az embereknél, hogy a nőstények a nőstények reprodukciója megszűnik.

Évekig tartó tanulmányukból a tudósok már tudják, hogy az anyák és fiaik nagyon együtt vannak a hím felnőttkorában. Még táplálják is az általuk megfogott lazaccal, míg a felnőtt nőstény utódok függetlenül vadásznak.

A kutatók úgy vélik, hogy az evolúció így biztosítja, hogy a legnagyobb, legöregebb hímek sok utódot nemzenek.Ha egy anya nagy hímmé teszi a fiát a populációban, akkor ő lesz az, aki sok utódot fog nemzeni, sokat a következő generációból.

Kardszárnyú delfin (Orcinus orca). Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-64559047

Paradoxonnak tűnhet, hogy egy olyan erős, intelligens állatok anyjuktól függőek maradnak egész életükben, de úgy tűnik, hogy a hímeknek egyszerűen nem szükséges függetlenné válniuk, mert anyuk mellettük marad.

A professzor azt mondja, ha az anyukája minden este elkészíti a vacsárát, ő talán pont ezért nem fogja elkészíteni magának. És ez közvetetten lehet az anya érdeke.

Csak 73 kardszárnyú delfin van. A tudósok az mondják, meg kell tudniuk bármit, ami segít eldönteni, hogy védjék meg e tengeri emlősöket. Ezek az állatok a kihalás szálán állnak, tehát bármi, ami csökkenti a nőstények reprodukcióját aggodalmas a populáció számára.

(Forrás: BBC Science: https://www.bbc.com/)