Hihetetlen jelentőségű kincseket talált a fémkereső

kincs
A hihetetlen kincsestárat egy fémdetektorral Hoogwoud közelében fedezték fel
Vágólapra másolva!
A Holland Nemzeti Régiségmúzeum új kiállításának részeként egy tekintélyes méretű arany ékszer- és ezüstérme kincset mutattak be a nagyközönségnek. A hihetetlen kincsestárat egy fémdetektorral fedezték fel még 2021-ben Hoogwoud közelében, Észak-Hollandia egyik kisvárosában.
Vágólapra másolva!

A leleteket a felfedezésük után bejelentették a önkormányzati szervezetnek, az
Archaeology West Friesland-nak, amelyeket aztán vizsgálat és megőrzés céljából a Nemzeti Régiségtárba szállítottak.

Hollandiában a fémkereséshez engedély és a földtulajdonosok engedélye szükséges. Az ismert történelmi és régészeti helyszíneken tilos fémkeresőt használni, és a „kincsnek" vagy történelmi jelentőségűnek tekintett leletekről a megtalálónak értesítenie kell a helyi hatóságokat.

A szóban forgó „kincsestár" négy félhold alakú, díszített arany fülbevaló-függőből, két egymáshoz illeszkedő aranylevéldarabból, valamint harminckilenc darab, középkori ezüst apró érméből áll.

A hihetetlen kincsestárat egy fémdetektorral Hoogwoud közelében fedezték fel Forrás: Archeology West-Friesland/Fleur Schinning

Az érmék valamikor a Krisztus után 1200 és Krisztus után 1250 közötti időszakban készültek, ami a szakemberek szerint arra utal, hogy a földbe a Krisztus után, a 13. század közepe táján kerültek.

Az érmék mellett talált apró textildarabok azt jelölhetik, hogy azokat egy kendőbe vagy kis zsákba csomagolták azokat. A harminckilenc érme az utrechti egyházmegyéből, különböző megyékből (Hollandia, Guelders és Cleves), valamint a Német Birodalomból származik.

A legfiatalabb érméket 1247-ben vagy 1248-ban verték, és II. Vilmos holland királyt ábrázolják.

Az arany ékszerek jóval régebbiek, és a Krisztus utáni 11. századból származnak. Valószínűleg családi ereklyék lehettek és generációkon keresztül öröklődtek, amíg aztán egy konfliktusos időszakban el nem rejtették őket.

– hangsúlyozta a Nemzeti Régiségtár a HeritageDaily online tudományos portálnak. – Ez teszi a kincsleletet nagy jelentőségűvé Észak-Hollandia és Nyugat-Frízföld régészete, valamint történelme szempontjából, ami országos és nemzetközi jelentőséggel is bír.

A fülbevaló medálok egyik oldala díszített és törékeny felfüggesztésekkel rendelkeznek, ami a tudósok szerint arra utal, hogy valószínűleg nem a fülön keresztül szúrták át azokat, hanem egy csuklyán vagy fejpánton viselhették őket. Az egyik medálon egy férfifejet ábrázoló metszet látható, amelyet napsugarak vesznek körül, és amelyet a Sol Invictus, a „legyőzhetetlen Nap" portréjaként értelmeznek a szakemberek.